HiOA vil søke om universitetsstatus i mars
LUKK

HiOA vil søke om universitetsstatus i mars

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 12. januar 2016 kl. 09:05

Selv om Nokut anbefaler høyskolen å vente.

Fakta
<

– Vi gjør som vi har sagt hele veien, nemlig at vi leverer en søknad i mars, sier rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) Curt Rice til høyskoleavisen Khrono.

Det bryter med instruksen fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), som har anbefalt høyskolen om ikke å sende søknaden nå. I brev til både HiOA og Høgskolen i Sørøst-Norge skriver Nokut at høyskolene først må inngå dialog med Nokut for å forberede prosessen. Dette kan gjøres i begynnelsen av 2016. Først når denne fasen er ferdig vil Nokut avtale nærmere dato for innsendelse av søknad.

Nye krav

Rice mener  brevet ikke indikerer at høyskolen ikke kan sende inn søknad innen kort tid.

– Det som ikke er landet er hvordan søknaden behandles deretter, som jeg også har vært tydelig på flere ganger. Nokut ser flere mulige tilnærminger, og deres brev var en presisering av én av disse. Vi har en tett og god dialog med dem, men vi er i en prosess, sier Rice.

Nokuts tilsynsdirektør Øystein Lund er imidlertid klar i sin anbefaling.

– Vi mener at det er bedre å forberede seg på ny forskrift, i stedet for å sende inn en søknad nå, som vi i så fall må behandle etter gamle kriterier, sier han til Khrono.

Han viser til at det i løpet av året er ventet nye, skjerpede krav for å bli akkreditert som universitet.

Utsetter

I motsetning til HiOA velger derfor Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) å utsette innsendelsen av sin universitetssøknad.

– Beskjeden vi har fått fra Nokut innebærer at en søknad som sendes nå, og som er utformet i tråd med gjeldende veiledning basert på gjeldende forskrift, vil kreve ny søknad når ny forskrift foreligger. Det vil forsinke akkrediteringsprosessen. Søknaden fra HSN vil derfor bli sendt etter nærmere avtale med Nokut og med sikte på endelig behandling i Nokuts styre ved årsskiftet 2016/2017, sier prosjektleder ved HSN Ingvild Marheim Larsen.