Rosenborg-enker ber kunnskapsministeren om hjelp
LUKK

Rosenborg-enker ber kunnskapsministeren om hjelp

Av Forskerforum

Publisert 18. september 2013 kl. 07:26

Enker etter studenter og ansatte ved Rosenborg-laboratoriene ved NTNU ber på ny om erstatning.

Fakta
<

– Vi har kjempet i 6-7 år for en rettferdig behandling. Men vi har bare møtt urettferdighet, sier en av enkene, Laila Graving, til VG. Ifølge avisen har hun og en annen enke nå bedt kunnskapsministeren om en ny vurdering av saken.

Avvist av Høyesterett

I åtte tilfeller har Kunnskapsdepartementet inngått forlik om erstatning til tidligere studenter og ansatte ved Rosenborg-laboratoriene på NTNU, eller til deres etterlatte. Årsaken var en påvist opphopning av lymfekreft blant de som hadde brukt laboratoriene, hvor Statens arbeidsmiljøinstitutt mente at det kunne ha sammenheng med kjemikaliebruk. En ekspertgruppe konkluderte i 2008 med at det ikke var vitenskapelig bevist at krefttilfellene oppsto på grunn av arbeidet ved NTNU, og dette ble brukt som argument fra statens side i søksmålene fra de to enkene. En senere rapport fra Kreftregisteret styrker imidlertid arbeidsmiljøinstituttets konklusjon, skriver VG.

Laila Gravings ektemann, Bjørn Graving, døde i januar 2007 av lymfekreft. Hun og den andre enken gikk til sak mot staten da de ikke fikk erstatning, slik andre berørte og etterlatte hadde fått.

I tingretten vant de saken og Oslo tingrett ga knusende kritikk av universitetets håndtering av arbeidsmiljøet. Til sammen ble de tilkjent 2,5 millioner kroner. Staten anket imidlertid til lagmannsretten, der enkene tapte. I vår ble det klart at anken deres ikke slapp inn i Høyesterett.

– Urettferdig

 «Min henvendelse til dem nå, er ikke en anmodning om å overprøve domstolenes behandling av saken, men utelukkende å gjøre en ny vurdering av saken i forhold til det «nei» departementet ga før saken ble innbragt for domstolene», skriver de to enkenes advokat, Steinar Winther Christensen, i et brev til kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

– For å si det mildt er det fryktelig urettferdig at våre ektemenn skal behandles annerledes enn andre berørte og etterlatte som staten har inngått forlik med, sier Laila Graving til VG.

VG skriver at brevet til Kunnskapsdepartementet ble sendt 19. juni og at advokaten purret på et svar 31. august. Departementet sier nå at det vil svare innen kort tid.

– Departementet ønsker ikke å kommentere denne saken før den er ferdig behandlet og besvart herfra. Vi tar sikte på å svare advokaten i løpet av kort tid, sier ekspedisjonssjef Toril Johansson til VG.