UiA-nei til fusjon
LUKK

UiA-nei til fusjon

Av Forskerforum

Publisert 12. juni 2014 kl. 10:51

UiA-rektoren snur og sier nei til fusjon med Høgskolen i Telemark. Dermed blir det ingen sammenslåing.

Fakta
<

Rektor Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder (UiA) gikk tidligere inn for fusjon med Høgskolen i Telemark (HiT), men hun har nå snudd. Dermed stoppes hele prosessen, skriver NRK Sørlandet.

– Jeg har kommet frem til at jeg støtter det som er innstillingen fra universitetsdirektøren, at vi ikke går for fusjon og heller ikke for det vi har kalt et institusjonelt forankret samarbeid, uttaler rektor Lauvdal. 

I sakspapirene til universitetsstyret den 18. juni tilrår universitetsdirektøren ved UiA at det ikke fremmes forslag om sammenslåing av UiA og HiT, og at det heller ikke blir etablert et institusjonelt samarbeid mellom de to institusjonene.

– Ville blitt nedstemt

– Vi har jo regnet med dette lenge. Det har jo nesten ikke vært folk som har støttet fusjonen, sier professor og tidligere UiA-rektor Ernst Håkon Jahr til NRK.

– Hvis ikke Lauvdal hadde sagt nei i dag, ville hun blitt nedstemt i universitetsstyret. Det regner jeg med at hun ikke ønsket å bli, sier han.

– Jeg er overrasket over at Lauvdal har stått på så lenge for en fusjon som aldri har sett ut til å kunne fungere.

Jahr mener at fusjonen var avhengig av at mange grupper måtte samarbeide og stå sammen, noe som viste seg svært vanskelig helt fra begynnelsen av.

– En gledens dag

– For Forskerforbundet og ansatte ved UiA er dette en gledens dag, skriver John Olav Bjørnestad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiA i en pressemelding.

– Dette betyr at arbeidsoppgaver som har blitt nedprioritert av fagforeningen nå kan tas fatt på med ny glød. For det er ikke til å legge skjul på at arbeidet med og omkring fusjonssaken har tatt alt for mye tid og oppmerksomhet. Dette har gått på bekostning av andre viktige oppgaver. Når nå rektor snur i fusjonssaken er det et standpunkt det står respekt av, selv om noen vil hevde at hun burde snudd for lenge siden, skriver han.