– Skritt i riktig retning
LUKK

- Skritt i riktig retning

Av Forskerforum

Publisert 8. oktober 2014 kl. 12:53

Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, mener regjeringens forslag til statsbudsjett er et skritt i riktig retning.

--skritt-i-riktig-retning


– Neste år forventer jeg en enda tydeligere budsjettprofil, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Fakta
<

– Det er positivt at regjeringen satser på universitetenes fremragende forskere, sier Dag Rune Olsen.

Regjeringen sender brorparten av den økte satsingen på forskning til EU og Horisont 2020, som får 700 millioner kroner. Her må norske forskere må søke på lik linje med andre europeiske institusjoner. Men Regjeringen prioriterer også 70 millioner til toppforskning på fem universiteter.

– Vi må tørre å ha ambisjoner om verdensledende miljøer. Jeg er glad for at regjeringen nå velger å satse på disse miljøene, sier Olsen.

Må bli tydeligere

Regjeringen flagger høye ambisjoner for kunnskapssamfunnet, men det foreslås ingen vesentlig økning i budsjettforslaget for 2015.

– Neste år kommer endringer i finansieringssystemet, forslag til ny struktur i sektoren og oppfølging av Langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Da forventer jeg en enda tydeligere budsjettprofil, sier Olsen.

Han reagerer imidlertid sterkt på forslaget om å innføre studieavgift for internasjonale studenter som kommer utenfra EØS-området.

– Jeg håper virkelig ikke at dette går gjennom i Stortinget, sier Olsen.

Universitetsmuseet må stenge på ubestemt tid

Universitetsmuseet får ikke midler til å rehabilitere midtre og nordre fløy i De naturhistoriske samlinger. Dette betyr at arbeidet med universitetsmuseet stopper opp. Det betyr to steg tilbake for prosjektet, mener Dag Rune Olsen.

– Vi er svært skuffet over at museet vil være stengt og utilgjengelig for den oppvoksende generasjon i flere år fremover. Det er dårlig økonomi å etterlate dette prosjektet halvfinansiert. Det betyr at vi nå må stoppe opp midt i rehabiliteringen uten å vite når vi kan starte opp igjen.

50 millioner i utstyrsbevilgning

UiB får utstyrsmidler til rehabiliteringa av universitetsaulaen. Hele beløpet blir løyvd i 2015.

– Dette er vi selvsagt fornøyde med, sier Dag Rune Olsen.