10 ganger flere utlendinger tar ph.d. i Norge enn hva norske tar i utlandet
LUKK
Annonse
Annonse

10 ganger flere utlendinger tar ph.d. i Norge enn hva norske tar i utlandet

Av Julia Loge

Publisert 3. september 2019 kl. 10:10

Verden versus Norge når det gjelder doktorgradsproduksjon er 10:1. Det bekymrer Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.

I 2018 fullførte 658 utlendinger doktorgrad i Norge, mens 191 norske fikk støtte fra Lånekassen til en doktorgrad i utlandet, og anslagsvis 60-70 av dem fullførte i 2018. Universitetsavisa presiserer at tallene er anslag, siden man ikke har detaljert oversikt over hvor mange norske borgere som reiser ut for å ta PhD, men at lånekassetallene gir en forholdsvis god indikasjon.

Rundt halvparten av utlendingene som tar doktorgrad i Norge forlater landet når graden er ferdig.

– Om man tar utgangspunkt i behovet som norske virksomheter, universiteter og næringsliv har for doktorgradskompetanse, må vi ha en overkapasitet i ph.d.-kapasitet i systemet vårt for å ta høyde for denne lekkasjen, sier Røttingen til Universitetsavisa.

De norske doktorgradsutdanningene har svært gode vilkår sammenlignet med stipendordningene i mange andre land. Ifølge Røttingen kan det også være et tegn på at kapasiteten på enkelte masterprogrammer er for liten, men hovedutfordringen er å få flere norske masterkandidater til å velge doktorgrader i utlandet.

– Jeg tror universitetene her til lands bør oppfatte det som sin rolle å stimulere mastergradsstudenter til å ta sin doktorgrad i utlandet. Dette er mye vanligere ved universiteter i en rekke land, at universitetene ser på det som sin oppgave å kople egne masterkandidater til relevante forskningsmiljøer ved andre universiteter, også i andre land, sier Røttingen.

  • Les også:
Phd