Flykter fra italienske universiteter
LUKK

Flykter fra italienske universiteter

Av Forskerforum

Publisert 16. april 2013 kl. 09:37

Universitetene mister både forelesere og studenter. De siste fem årene har en fjerdedel av vitenskapelig ansatte sluttet.

Fakta
<

 

De siste årenes innstramminger i Italia har rammet alle i offentlig sektor, men universitetene har vært blant de første som er blitt tvunget til å kutte budsjettene. Nå begynner resultatene av nedskjæringene å prege statistikken. Ifølge det svenske fagbladet Universitetsläraren har antallet nye studenter blitt redusert med 58 000 på sju år. Samtidig har en av fire vitenskapelig ansatte forsvunnet fra lærestedene.

– Ikke relevant med utdanning

– Familiene er hardt økonomisk presset og tar bort alle utgifter som de ikke anser å være absolutt nødvendige. Siden vi ikke har studielån i Italia, må studentene få hjelp fra familien til å overleve økonomisk. Det anses ikke være så viktig å ha en universitetsutdanning, spesielt siden det er vanskelig å finne en passende jobb etterpå. Å være universitetsutdannet åpner ikke nødvendigvis de rette dørene, sier professor Enzo Catarsi, som leder instituttet for utdanningsvitenskap ved Universitetet i Firenze.

Kun to av tre universitetsutdannede i Italia får en utdanningsrelevant jobb etter at de er uteksaminert. En av sju jobber svart med lav lønn. Samtidig viser meningsmålinger at 60 prosent av unge mener at en universitetsutdanning ikke er til noen nytte når de skal søke jobb, skriver Universitetsläraren.

– Kveler universitetene

Også selve utdanningsløpet er utfordrende. Ettersom antallet ansatte går ned, har antallet studenter per foreleser steget. I dag ligger Italia under EUs median, som er 1 foreleser per 15,5 studenter, med 1 foreleser per 18,7 studenter.

– Det er klart at det har vært et behov for å spare og rense opp i det italienske akademia, men vi kan ikke kvele hele virksomheten på denne måten. Men det fins verken politisk vilje eller interesse fra allmennheten til å satse på universitetene, ettersom den allmenne følelsen er at det allerede fins for mange universitetsutdannede, til tross for at vi ligger nederst på EU-statistikken, sier Catarsi.