Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Abelpris til Princeton-forsker

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 21. mars 2013

- Viser hvor viktig det er at barn og unge får dyrke sine talenter, sier kunnskapsministeren.

Fakta
  • tyder at forskingsresultat er gratis tilgjengelege, utan å gå vegen om dyre tidsskriftabonnement. Det kan skje på to måtar:
  • «Gullvegen»: forskaren vel å publisere resultata sine i eit tidsskrift med open tilgang. Ein del av desse krev betaling frå forfattaren.
  • «Den grøne vegen»: Forskaren publiserer i eit tradisjonelt tidsskrift, men legg ein kopi av artikkelen i eit ope arkiv.

 

– Deligne har en lang matematisk merittliste og har levert fremragende vitenskapelige resultater. Jeg vil gratulere Pierre Deligne som vinner av Abelprisen 2013, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Onsdag ble det offentliggjort at Pierre Deligne mottar Abelprisen 2013. Den belgiske matematikeren får prisen for sitt betydelige bidrag til algebraisk geometri. Deligne er i dag professor emeritus ved Princeton-universitetet i USA.

Tidlig interesse

Deligne fattet tidlig interesse for matematikkfaget. Allerede som 12-åring leste han brorens universitetsbøker, og da han selv skulle studere, valgte han matematikkstudier ved Université Libre de Bruxelles, til tross for farens ønsker om at sønnen skulle bli ingeniør.

– Delignes bakgrunn viser hvor viktig det er at barn og unge får dyrke sine interesser og talenter fra tidlig alder, sier Halvorsen.

Fortsatt stor betydning

Deligne har utmerket seg ved å finne forbindelser mellom forskjellige matematiske felt. Forskningen hans har ført til flere viktige oppdagelser. Et av hans mest berømte bidrag var beviset for Weil-formodningene i 1973. Dette gav ham Fieldsmedaljen og Crafoord-prisen, sistnevnte sammen med Alexandre Grothendieck.

Han er best kjent for sin innsats innenfor algebraisk geometri og tallteori, men har også gitt viktige bidrag til flere andre områder av matematikken. Ifølge juryens begrunnelse vil Delignes «kraftfulle begreper, ideer, resultater og metoder fortsette å ha stor betydning for utviklingen av algebraisk geometri og for matematikken generelt».

Prisen er på 6 millioner kroner og blir utdelt av Kong Harald i Universitetets aula i Oslo tirsdag 21. mai.