Forhandler for realvekst
LUKK

Forhandler for realvekst

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 15. april 2013 kl. 07:45

Lønnsforhandlingene i statlig sektor er i gang. - Utdanning må lønne seg bedre i dette oppgjøret, sier forhandlingsleder for Unio Arne Johannessen.

 

Fredag leverte LO, YS og Unio kravene i årets lønnsoppgjør i staten. De tre hovedorganisasjonene representerer rundt 100 000 arbeidstakere i statlig sektor, og krever at alle statsansatte ivaretar sin reallønnsutvikling. De tre organisasjonene argumenterer for lønnsvekst i et samlet krav, hvor de legger spesielt vekt på at et stramt arbeidsmarked og høy lønnsvekst blant funksjonærer i næringslivet bør gi rom for lønnsvekst blant statsansatte.

Krever mindre lønnsforskjeller

«Siden om lag 90 % av de ansatte i staten er funksjonærer, har LO Stat, YS Stat og Unio et mål om at både lønnsutviklingen og lønnsnivåene i større grad må gjenspeile tilsvarende grupper i privat sektor. Organisasjonene konstaterer at det er en stor forskjell ilønnsnivået mellom disse gruppene, og legger til grunn at nivåforskjellene må minskes gjennom tariffoppgjøret i 2013,» skriver organisasjonene.

De ønsker at alle får et generelt tillegg med en innretning basert på en kombinasjon av kroner- og prosenttillegg. For Unio har det tradisjonelt vært viktig med prosenttillegg fordi mange medlemmer er relativt høyt lønnede. De vil derfor få langt større uttelling for en prosentuell økning i lønnen fremfor et kronetillegg som kan utgjøre en lavere prosent.

– Lønnsgapet øker

– Lønnsgapet mellom utdanningsgruppene i offentlig og privat sektor fortsetter å øke. Derfor fortsetter vi arbeidet fra i fjor for at høyere utdanning må lønne seg. Det må lønne seg bedre i dette mellomoppgjøret og i hovedoppgjøret i 2014, sier Unios stats forhandlingsleder Arne Johannessen på Unios nettsider.

Han mener det skal tas hensyn til oppgjøret i det konkurranse utsatte næringslivet, det såkalte frontfaget, men stoler ikke helt på at vi har sett det endelige resultatet riktig ennå.

– Meklingen i frontfagene ga et resultat som er beskrevet som moderat. I offentlig sektor må dette selvfølgelig tas hensyn til, men det foreløpige resultatet fra frontfaget er et utgangspunkt, ikke fasiten for oppgjøret i offentlig sektor, sier Johannessen.

Forventer kompensasjon for fjoråret

Ifølge leder av LO Stat Tone Rønoldtangen kommer det til å bli krevende forhandlinger. Hun understreker også  at resultatet i frontfaget ikke kan kopieres over til statsoppgjøret. Ved fjorårets mekling med påfølgende streik var en del av uenigheten hvor mye frontfaget, inkludert funksjonærene, fikk. I løsningen ligger en klausul om at man i dette oppgjøret skal se på hva fasit ble for frontfaget, skriver Frifagbevegelse.no.

– Vi ser at statsansatte har et etterslep på 0,1 prosent fra i fjor. Vi forventer å få kompensert dette i år, men så skal vi jo forhandle. I ettertid ser vi at vi hadde rett i fjor. Den vekta industrien fikk 4,2 prosent, mens vi måtte streike for å få 4,1 prosent, sier hun.

Fredagens kravoverlevering er startskuddet på mellomoppgjøret, og det var ikke mange signaler som kom fra partene.

– Staten signaliserte at de også ønsker en forhandlingsløsning, slik som oss, sier Rønoldtangen til Frifagbevegelse.no.

Konkrete krav som går på lønn kommer først senere i forhandlingene. Fristen for forhandlingene i statsoppgjøret er 30. april ved midnatt.