Frp vil ha færre stipendiater fra utlandet
LUKK

Frp vil ha færre stipendiater fra utlandet

Av Asle Olav Rønning

Publisert 8. juni 2023 kl. 17:50

− Det bør være en majoritet av nordmenn som nyter godt av disse ordningene, sier Himanshu Gulati (Frp).

Gulati mener andelen utenlandske doktorgradsstipendiater er for høy.

Forskerforum har tidligere skrevet at regjeringen er bekymret for andelen utenlandske doktorgradsstipendiater ved norske universiteter. Andelen utlendinger blant dem som avla doktorgrad, økte fra 14 prosent i 2000 til 44 prosent i 2021.

− Det vi ser, er at summen av alle de utmerkede utenlandske forskerne som nå tar doktorgradsutdanning, har blitt veldig stor i forhold til de norske, sa statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel i Kunnskapsdepartementet.

Han mente at denne utviklingen på sikt vil skape problemer for både akademia og resten av det norske samfunnslivet. Samtidig understreket han at utlendingene som er her i dag, skal føle seg velkomne og tas godt imot.

− Har ikke tatt grep

Forskerforum har bedt om kommentar fra noen av partiene på Stortinget. Tydeligst i svaret er Fremskrittspartiet, som mener at andelen utlendinger allerede er for høy. Himanshu Gulati, som representerer Frp i utdannings- og forskningskomiteen, vil be statsråd Ola Borten Moe svare på hva som er gjort i saken.

− Man har latt denne utviklingen gå over lang tid uten å ta tilstrekkelige grep, etter min mening, sier Gulati.

Han sier at FrP lenge har vært bekymret for balansen mellom norske og utenlandske stipendiater, og varsler et skriftlig spørsmål til statsråden.

− Dette dreier seg også om pengebruk. Det bør være en majoritet av nordmenn som nyter godt av disse ordningene, sier Gulati.

Han mener dette er viktig for å sikre at pengebruken til forskning og høyere utdanning oppfattes som legitim.

Høyre deler regjeringens bekymring

Kari-Anne Jønnes, Høyres forskningspolitiske talsperson, vektlegger også de positive sidene ved internasjonalt samarbeid.

− Det er positivt at vi tiltrekker oss sterke forskere fra utlandet, sier Jønnes.

Samtidig deler hun regjeringens bekymring for at norske kandidater ikke søker seg til doktorgrad. Jønnes mener at det lenge har vært et ønske å få opp andelen norske stipendiater, særlig på realfag. Hun ser ikke signalene fra dagens regjering som noe linjeskifte sammenlignet med politikken som ble ført under Solberg-regjeringen.

− Ikke redd for gode ordninger

Grete Wold, SVs representant i komiteen, er ikke bekymret for dagens utvikling. Hun medgir at det kan være attraktivt å komme til Norge som stipendiat på norske lønnsbetingelser.

− At vi har gode ordninger, er selvfølgelig stimulerende. Men jeg er ikke redd for at Norge skal ha gode ordninger, sier hun.

Wold sier at verden står overfor store globale utfordringer som må løses i fellesskap, og understreker at internasjonalt samarbeid om kunnskap spiller en viktig rolle.

Les også: