– Jeg ble fratatt de viktigste oppgavene
LUKK

- Jeg ble fratatt de viktigste oppgavene

Av Forskerforum

Publisert 23. mai 2014 kl. 09:35

Derfor trakk Ruth Vatvedt Fjeld seg som prorektor ved Universitetet i Oslo. - Jeg opplevde det som mobbing, sier hun.

--jeg-ble-fratatt-de-viktigste-oppgavene


Ifølge regelverket skulle rektor Ole Petter Ottersen stilt til valg med ny prorektor etter at Ruth Vatvedt Fjeld trakk seg.

Fakta
<

– Jeg ble fratatt alle de viktigste oppgavene, og avgjørelser ble tatt når jeg ikke var til stede, sier professor i nordisk språkvitenskap Ruth Vatvedt Fjeld til Klassekampen.

– Ubehagelig og ubegripelig

Da Fjeld trakk seg fra den stillingen som prorektor ved Universitetet i Oslo (UiO), ble det presentert som en avgjørelse basert på «personlig overveielse». Nå forteller hun til Klassekampen at det skyldtes måten hun ble behandlet på. Prorektoren som ble valgt sammen rektor Ole Petter Ottersen, skulle ha forskning som ansvarsområde. Etter rektorvalget ble imidlertid kjemiprofessor Knut Fægri ansatt som viserektor. Han ble gitt oppgaver som tidligere lå hos prorektor.

– Forskningen, som var prorektors viktigste og mest prestisjetunge ansvarsområde, ble nå overtatt av viserektor Knut Fægri, sier hun.

Professoren hevder at det var svært vanskelig å få møte rektoren ved universitetet.

– Jeg opplevde det som mobbing; det var svært ubehagelig og ubegripelig. Det trenger man ikke å være noen mobbespesialist for å skjønne. De holdt møter uten meg, og de viktige beslutningene ble tatt i fora der jeg ikke var til stede. Og jeg som liksom skulle være nestkommanderende! Forklaringen de ga, var at de ville «skjerme meg», sier Fjeld til Klassekampen.

– Respekter hennes valg

Rektor Ole Petter Ottersen vil ikke kommentere Ruth Vatvedt Fjelds påstand om at hun ble satt på sidelinja etter rektorvalget.

– At hun anfører som årsak at hun ikke har fått de arbeidsoppgavene som hun ble forespeilet, får bli hennes vurdering. Jeg respekterer det valget hun har gjort, og ønsker henne lykke til videre i rollen som professor ved universitetet, sier han til avisen.

Han ønsker heller ikke å kommentere påstanden om mobbing.

– Jeg må bare registrere at hun føler det slik, og kan ikke kommentere det ytterligere.

Ignorerte valgregler

Da Fjeld trakk seg, tilsa universitets reglement for valg av ledelse at det skulle utstedes nyvalg på hele rektoratet. Regelverket innebærer at rektor og prorektor velges under ett, og at nyvalg skal utstedes for den tiden som er igjen dersom rektor eller prorektor fratrer mer enn seks måneder før funksjonstiden er ute. I stedet for å følge valgreglementet, innsatte styret Ragnhild Hennum som ny prorektor. Ifølge Uniforum sikret det Ole Petter Ottersens videre verv som rektor. Alternativt måtte han ha stilt til valg på ny. Det mener UiO-studentene ville vært den beste løsningen.

– Det er viktig ikke å bøye spilleregler på grunn av praktiske hensyn. Vi ønsker en samlet, valgt ledelse, og det har vi ikke i dag, sier leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Gabrielle Gjerdset til Universitas.

– Det er arrogant av universitetsstyret å se bort fra demokratiske prinsipper, mener Gjerdset.

Studentrepresentantene i universitetsstyret var også de eneste som gikk imot å sette til side universitetets eget reglement.

Til Uniforum sier flere dekaner at de forstår universitetsstyrets beslutning om å sette valgreglementet til siden, men også at studentene reagerer.

– Jeg synes det er gitt en pragmatisk og akseptabel begrunnelse for hvorfor det ordinære valgreglementet ble fraveket. Samtidig er det er ikke vanskelig å forstå noen av de kritiske overveielsene som også er kommet frem, både fra studenthold og andre hold. Men å igangsette en omfattende valgprosess utløst av denne ganske spesielle saken, synes jeg ville være overspent, sier dekan ved Teologisk fakultet Trygve Wyller til avisen.