NIFU mister millionkontrakt. Ansatte flyttes trolig til SSB.
Annonse

NIFU mister millionkontrakt. Ansatte flyttes trolig til SSB.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. juni 2021

Forskningsinstituttet NIFU har i snart 60 år laget offisiell norsk forskningsstatistikk. Men nå er det snart slutt.

Kunnskapsdepartementet så i fjor nøyere på statistikkavtalen mellom NIFU og Forskningsrådet.

Konklusjonen er at NIFU ikke bare kan få dette oppdraget uten at det blir utlyst. Avtalen burde vært konkurranseutsatt, konkluderte departementet.

Annonse

Nå er det bestemt at denne statistikken skal flyttes over til staten, nærmere bestemt Statistisk sentralbyrå (SSB), skriver Khrono.

Flere av NIFUs ansatte som har jobbet med denne statistikken, vil kunne følge oppgavene, og dermed får ny arbeidsgiver i SSB, bekrefter fagdirektør ved avdeling for nærings- og miljøstatistikk i SSB, Per Morten Holt, til avisen.

Hvor mange ansatte dette er snakk om og når en eventuell oppstart i SSB vil skje, er ennå ikke avklart. Men det vil trolig skje innen SSB overtar oppgavene fra 2022.

Les også: Har Forskningsrådet brutt EØS-reglene siden 1996?

Har gitt årlige inntekter på 16-17 millioner

Både fagdirektør Holt i SSB og avdelingsdirektør for statistikk og evaluering Frode Georgsen i Forskningsrådet, opplyser at det nå pågår en prosess hvor NIFU og oppdragsgiver Forskningsrådet, i samarbeid med SSB, kartlegger hvilke statistikkoppgaver som skal flyttes.

Rundt åtte NIFU-ansatte har som hovedoppgave å lage FoU-statistikk for Forskningsrådet. Avtalen har gitt instituttet årlige inntekter på rundt 16-17 millioner kroner.

De har laget statistikk på alt fra hvor mye penger Norge bruker på forskning, til hvor mye norske forskere publiserer. Informasjonen brukes i statsbudsjett, stortingsmeldinger, forskning og mye mer.

Les også: