Protesterer mot midlertidighet på åpen dag
LUKK

Protesterer mot midlertidighet på åpen dag

Av Julia Loge

Publisert 4. juli 2019 kl. 12:03

I dag er åpen dag på Cambrigde. Der vil foreldre og kommende studenter møte ansatte som advarer om at universitetets usikre arbeidsforhold skader undervisningen.

66 prosent av de ansatte ved Cambridge University i Storbritannia jobber for timelønn og 75 prosent mangler kontrakt, ifølge the University and College Union (UCU). Det skriver avisen The Guardian. I tillegg er det høyere lønnsforskjeller mellom kvinner og menn ved Cambrigde enn gjennomsnittet for høyere utdanning i landet.

– Ingen lett avgjørelse

Derfor skal ansatte som jobber med undervisning ha sykkelparade rundt universitetet, som arrangerer åpen dag i dag torsdag.

– Det er ikke en enkel beslutning å protestere på åpen dag, men universitetet må forstå at en institusjon i verdensklasse må respektere sine ansatte, sier UCUs representant Jenny Marchant til avisen.

Universitetet kommenterer til avisen at de er i dialog med fagforeningen om midlertidigheten.

Går ut over undervisningen

70 prosent av 49.000 forskere i Storbritannia har midlertidige kontrakter, flertallet av dem er timelønnet. I tillegg kommer rundt 71.000 timelærere med enda færre rettigheter.

Fagforeningen UCU slipper samtidig en rapport om kostnadene ved den høye midlertidigheten.

Rundt 70 prosent av de 3800 respondentene svarer at de ikke nok betalt tid til å forberede undervisning, fullføre vurderinger eller gi studentene de tilbakemeldingene de fortjener.

Midlertidighet skader psykisk helse

Rapporten viser også at de timelønnede jobber mye uten lønn, 60 prosent av dem har vanskeligheter med å få endene til å møtes. 71 prosent svarte at de usikre jobbene går ut over deres mentale helse, mens 43 prosent mener jobben skader den fysiske helsen. Og over 80 prosent svarer at midlertidigheten rammer deres muligheter til å kjøpe bolig eller stifte familie.

97 prosent av respondentene ville heller hatt en fast jobb.