Sandra Borch: – Jeg skal sette mitt preg på sektoren
LUKK

Statsrådskifte:

Sandra Borch: – Jeg skal sette mitt preg på sektoren

Av Lina Christensen

Publisert 4. august 2023 kl. 17:21

– Hvis alle forskningsrapporter i Norge og verden viser at jeg tar feil, så skal jeg selvfølgelig vurdere å trekke noen av påstandene, sier fersk forsknings og høyere utdanningsminister, Sandra Borch.

– Jeg er klar til å brette opp ermene og begynne å jobbe etter at dere har stilt de rette spørsmålene, sa Sandra Borch (Sp) til journalistene, som så vidt fikk plass inne på Borchs kontor i femte etasje i Kunnskapsdepartementet fredag.

Den tidligere landbruksministeren ble fredag utnevnt som ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun tar dermed over roret etter at Ola Borten Moe (Sp) gikk av 21. juli på grunn av brudd på habilitetsreglene etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

– Jeg skulle ønske omstendighetene var annerledes, men jeg veldig glad for at jeg får lov til å gi dette kortet til deg. Du er et oppriktig godt menneske, du er handlekraftig, har politisk teft og gjennomslagskraft. Det trenger denne sektoren, sa en preget Borten Moe da han overrakte nøkkelkortet til Borch.

Den avtroppende statsråden gratulerte Borch med «Norges viktigste og kuleste jobb», og Borch ga han blomster og en klem tilbake.

Fakta
Sandra Borch (Sp)

Borch er 35 år og har mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Hun kommer fra Lavangen i Troms, og har sittet som landbruks- og matminister i Støre-regjeringen siden oktober 2021.

Opptatt av å besøke sektoren

Borch sier hun hadde god erfaring med å reise rundt og besøke landbruket som landbruksminister. Dette kommer hun til å fortsette med som forsknings- og høyere utdanningsminister, fortalte hun på nøkkeloverrekkelsen.

– Det kommer til å bli viktig for meg som forsknings- og høyere utdanningsminister, sa Borch, som starter som minister rett før studiestart.

Borch berømmer Borten Moe for sin innsats i regjeringen. Hun er imidlertid opptatt av å ikke bli sammenlignet med tidligere statsråder, og at hun vil gjennomføre rollen på «sin måte».

– Dere jobber ut fra samme regjeringsplattform, men er det noe du vil gjøre annerledes enn din forgjenger?

– Ola har startet på en veldig bra jobb. Det skal selvfølgelig jeg fullføre, så skal jeg sette i gang mine prosjekter for å utfylle min rolle i denne posisjonen. Når jeg nå drar ut og møter sektoren og studenter, så vil jeg få innspill om hva som er viktig, sier Borch.

– Borten Moe har satt i gang en ekstrem oppussing av akademia. Er det bestemte områder du vil prioritere der?

– Det Ola har satt i gang har vært viktig, også for debatten, men også for eksempel for å få et operativt Forskningsråd, sier Borch, og fortsetter:

– Så skal jeg sette mitt preg på posisjonen. I første omgang blir det å reise rundt ved studiestart, møte studenter og folk i sektoren.

– Det var mer enn refleksjon

Når Borch trer inn som statsråd for forskning og høyere utdanning, har hun allerede rukket å tirre på seg forskerstanden. I april kritiserte hun det vitenskapelige grunnlaget for de nye, nordiske kostholdsrådene. Denne uken har hun fått oppmerksomhet for å være uenig med «vitenskapen» om fugleinfluensautbruddet i Finnmark.

På spørsmål om hvordan hun skal opprette tillitt blant forskere, svarer hun dette:

– Jeg er opptatt av få politisk debatt rundt viktige saker, og jeg mener dette er to viktige saker som det kan stilles spørsmål ved. Hvis alle forskningsrapporter i Norge og verden viser at jeg tar feil, så skal jeg selvfølgelig vurdere å trekke noen av påstandene.

Forskere mener hennes uttalelse om at fugleinfluensa har sammenheng med varmere klima, er feil.

– Knyttet til fugleinfluensa, så vil jeg si at det ikke var en fastsatt påstand. Det var mer en refleksjon og et spørsmål om hvorvidt dette har noe med klimaendringene å gjøre, sier Borch nå.

Det er ingen tvil om at forskning er viktig, sier Borch. Hun trekker fram landbruksforskning som noe som har engasjert henne.

– Et av Forskningsrådets prioriterte prosjekter har vært bærekraftig fôr, som jeg har jobbet tett med i Landbruks- og matdepartementet. Det er viktig for å få ned klimagassutslippene i landbruksnæringen. Jeg har tett og god dialog med kunnskapen som finnes der, og det er ingen tvil om at dette er viktig for ulike felt, sier Borch.

Les mer: