Jonas Gahr Støre: – Sektoren havner i meget erfarne og handlekraftige hender
LUKK

Jonas Gahr Støre: – Sektoren havner i meget erfarne og handlekraftige hender

Av Julia Loge

Publisert 4. august 2023 kl. 12:27

Både studenter og fagforeninger har klare forventninger til den nye statsråden.

Saken oppdateres.

I statsråd på Slottet i dag fikk Ola Borten Moe (Senterpartiet) avskjed i nåde fra posisjonen som minister for forskning- og høyere utdanning.

Sandra Konstance Nygård Borch (Sp) overtar ansvaret for forsknings- og høyere utdanningssaker i Kunnskapsdepartementet. Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel og politisk rådgiver Signe Bjotveit fortsetter i posisjonene sine.

Borch er 35 år og har mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Hun kommer fra Lavangen i Troms, og har sittet som landbruks- og matminister i Støre-regjeringen siden oktober 2021.

Støre: Klok, lyttende og løsningsorientert

– Vi vil noe med den posten, det er ikke bare å få kabalen til å gå opp, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) som begrunnelse for oppnevnelsen, og trekker fram Borchs kunnskap om Nord-Norge og erfaring som minister.

– Sektoren havner nå i meget erfarne og handlekraftige hender, sier Støre, og omtaler Borch som klok, lyttende og løsningsorientert.

Statsrådsskiftet skjer etter Ola Borten Moe (Sp) gikk av 21. juli på grunn av brudd på habilitetsreglene etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

– Jeg vil først og fremst takke Ola Borten Moe for jobben han har gjort i regjering som forsknings- og høyere utdanningsminister. Han har vært en handlekraftig og modig statsråd, sa Støre.

– Det skjer at folk gjør feil. Realiteten er at vi har flinke folk. Det viktige for meg er at vi får gjennomført skiftet og får fortsatt med politikken, sa Støre. Foto: Lina Christensen

– Som å utnevne Snåsamannen til helseminister

Da flere medier presenterte navnene fredag formiddag rant det inn skeptiske kommentarer på Twitter. Flere av dem viste til at Borch i april kritiserte det vitenskapelige grunnlaget for de nye kostholdsrådene, der divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet, tok til motmæle:

– Jeg blir i stuss. For vi har ingen tradisjon i Norge for å påvirke vitenskapelige prosesser etter politiske interesser, sa Granlund til Aftenposten.

En diskusjon fra i går, der Borch var uening med «vitenskapen» om fugleinfluensautbruddet i Finnmark, ble også mye referert.

En av dem som kommenterte på Twitter, er professor Benedicte Bull ved Universitetet i Oslos Senter for utvikling og miljø:

På pressekonferansen etter utnevningen måtte statsministeren svare på spørsmål om fugleinfluensa-håndteringen, der han mente at Borch svarte klokt og at det må jobbes videre med kunnskapsgrunnlaget.

Klare forventninger til ny forskningsminister

Både studenter og fagforeninger har klare forventninger til den nye ministeren.

– Vi ser fram til å samarbeide med Sandra Borch. Vi trenger en statsråd som lytter til akademia og partene i arbeidslivet og som tar beslutninger basert på kunnskap, sier leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg.

Leder i Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, forventer endringer.

– De siste to årene er det satt i gang en rekke politiske prosesser med for korte frister, for liten involvering og for dårlig kunnskapsgrunnlag. Jeg forventer at regjeringen involverer bedre, og at kunnskapspolitikken er kunnskapsbasert. Da vil regjeringen også få bedre resultater, sier Lind.

Fra hovedorganisasjonen Unio kommenterer leder Ragnhild Lied at Borch nå har en unik mulighet til å gjennopprette tilliten fra sektoren og ruste landet for framtiden.

– De lave søker- og opptakstallene til lærerstudiet og sykepleierstudiet bør bekymre statsråden. Ikke minst med tanke på at Norge trenger nok høyt utdannet og kvalifisert arbeidskraft som kan levere de tjenestene innen både helse, utdanning og beredskap som både folk flest og næringslivet forventer og fortjener, sier Lied.

Studentene håper persona non grata-situasjonen ikke gjentar seg

Avgåtte statsråd Ola Borten Moe (Sp) var omstridt innen høyere utdanning, noe som toppet seg med at studentparlamentene i Bergen og Oslo erklærte ham uønsket på campus i fjor høst.

– Vi stiller oss positive og ønsker å starte med blanke ark med ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Vi er glade for at Borch er relativt godt kjent med utdanningssektoren – og faktisk har hatt et studentliv, da hun har en master i rettsvitenskap, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder av Studentparlamentet ved Universitet i Bergen, til NTB.

– Da vi erklærte Borten Moe som persona non grata i fjor var det i all hovedsak et uttrykk for mistillit til statsråden. Vi håper selvfølgelig at en slik situasjon ikke gjentar seg med den nye statsråden, sier hun videre.

Da Sandra Borch fredag kom ut på Slottsplassen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og ny mat- og landbruksminister Geir Pollestad (Sp), fikk hun også overrakt blomster fra lederen av Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther. Sæther satt også i studentparlamentet i Oslo da det vedtok å avvise Ola Borten Moe i fjor.

– Jeg sa til Sandra Borch at vi gleder oss til å starte samarbeidet. Borch er en erfaren politiker, og vi håper nå hun benytter denne kompetansen og ser på forholdene for studentene i Norge, sier Oline Sæther til NTB.

En økning av studiestøtten til 1,5 G og en gjeninnføring av stipender til utenlandske studenter er noe av det NSO reiser høyest.