To Sp-statsråder har trukket seg. Nå må Ap på banen, mener UiO-professor.
LUKK

Sandra Borch går av:

To Sp-statsråder har trukket seg. Nå må Ap på banen, mener UiO-professor.

Av Lina Christensen

Publisert 22. januar 2024 kl. 15:43

Én statsråd for hele Kunnskapsdepartementet og aller helst en fra Arbeiderpartiet, mener Nils Chr. Stenseth.

– Arbeiderpartiet bør benytte anledningen til å ta tilbake Kunnskapsdepartementet, sier biologiprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO), Nils Chr. Stenseth.

Han har tidligere snakket med Forskerforum om hvordan han mener Ap har abdisert fra forskningspolitikken.

– De har hatt to Sp-statsråder, som begge etter min mening, har vist manglende dømmekraft. Sektoren lider av ustabiliteten som oppstår når det hele tiden blir endringer i statsrådposisjonene. Det er mange grunner til at Ap bør ta tilbake statsråden, og nå har de en mulighet.

Ap-statsråder kopierer også – er du så sikker på at Ap hadde gjort det noe bedre?  

– Hehehe. Det vet jeg ikke. Jeg synes synd på Støre for tiden.

– Det er han som har satt sammen laget?

– Ja, men nå har han bedt alle sjekke masteroppgavene sine.

I helgen kom nyheten om at Sandra Borch (Sp) trekker seg som statsråd etter at en BI-student fant omfattende plagiat i hennes masteroppgave i rettsvitenskap fra 2014. Borch tok over etter at Ola Borten Moe (Sp) måtte gå på grunn av aksjehandel i sommer. Etter litt over fem måneder må dermed Jonas Gahr Støre finne nok en forsknings- og høyere utdanningsminister.

En ny statsråd er varslet i begynnelsen av denne uken.

Fakta
Forsknings- og høyere utdanningsministere

18.10.07 - 23.03.12: Tora Aasland (SV)

(Kristin Halvorsen (SV) og Torbjørn Røe Isaksen (H) hadde ansvar for hele Kunnskapsdepartementet)

17. 01.18 til 24.01.20: Iselin Nybø (V)

24.01.20 til 14.10.21: Henrik Asheim (H)

14.10.21 til 04.08.23: Ola Borten Moe (Sp)

04.08.23 til 19.01.24: Sandra Borch (Sp)

Ønsker seg én statsråd

Stenseth mener tiden er inne for at Kunnskapsdepartementet går tilbake til å ledes av én statsråd. Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering hadde en periode med en egen forsknings- og høyere utdanningsminister. Også Solberg-regjeringen opererte lenge med et todelt departement (se faktaboks).

– Jeg tror det er lurt å tenke helhetlig i hele sektoren og at vi får en mer integrert holdning til hele feltet. En og samme person bør har hele ansvaret, sier Stenseth, som bortsett fra ønsket om en Ap-politiker, ikke har noen gode navn på blokka.

– Du er ikke redd for at forskning blir nedprioritert?

– Det kommer an på hva slags person som kommer inn i stillingen. Hvis det er en person som tenker helhetlig, så ville det vært en fordel. Da får man gjennomført en plan fra starten i grunnskolen til ferdigutdanning kandidat på universitetsnivå, i tillegg til de som forsker, sier Stenseth.

– Vi behøver langsiktighet

Også UiO-rektor Svein Stølen mener at Kunnskapsdepartementet bør ledes av kun én statsråd.

– Universitetssektoren behøver langsiktig forutsigbarhet. Da er det en utfordring når vi stilles overfor statsråder som behøver å være synlige og vise handlekraft. Det er ikke alltid de bruker utredningsinstruksen sin før de handler for å si det sånn, uttaler Stølen til Universitetsavisa.

Forskerforbundet: – Naturlig med egen statsråd

Forskerforbundet er derimot tydelige på at forskning og høyere utdanning trenger en egen minister. Leder Guro Elisabeth Lind viser til at det er et travelt felt og at regjeringen både har varslet en stortingsmelding om opptakssystemet og profesjonsstudier i løpet av våren. Nå håper hun på en minister som blir sittende ut perioden.

– Dette er et stort og omfattende felt. Det er helt naturlig med en egen statsråd. Det er en grunn til at departementet er delt i to, sier Lind, som peker på at forskning og høyere utdanning i større grad enn en del andre områder er et spleiselag mellom alle departementene.

– Vi ser regjeringen har en tøff oppgave med å prioritere i økonomiske og geopolitiske vanskelige tider. Det er en bekymring at de stadig finner ting å dekke inn fra universitets- og høyskolesektoren. Derfor trenger vi en egen statsråd, en som sørger for at denne fristelsen ikke blir for stor.

– Sp eller Ap?

– Jeg mener at partiene burde slåss om denne statsrådsposten, og det er flere som har savnet engasjement fra Ap i forskningspolitikken. Men det viktige er at regjeringen begynner levere på løftene i regjeringsplattformen, uavhengig av hvem som blir statsråd, svarer Lind.

Les også: