Skeptisk til akademisk boikott
LUKK

Skeptisk til akademisk boikott

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 22. januar 2015 kl. 09:44

Norske forskere må selv vurdere om de skal boikotte russisk universitet på grunn av forfølgelse av homofile, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

skeptisk-til-akademisk-boikott


– Jeg mener det må være opp til institusjonen hvordan man protesterer eller håndterer den problemstillingen, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Fakta
<

– Regjeringen har en konsekvent linje på å kritisere menneskerettighetsbrudd i Russland, og noe av lovgivningen og behandlingen av LHBT-personer i Russland er en del av det vi kritiserer – med rette, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Han vil ikke gi noen oppskrift på hvordan norske universiteter skal reagere overfor den påståtte forfølgelsen av homofile akademikere ved det russiske universitetet Narfu.

– Jeg mener det må være opp til institusjonen hvordan man protesterer eller håndterer den problemstillingen, sier Isaksen.

Vil ikke bryte samarbeidet

Forskerforum har i flere artikler satt søkelyset på Northern (Arctic) Federal University (Narfu) i Arkhangelsk, som anklages for homotrakassering av egne ansatte. Én professor er oppsagt, én universitetslærer har fått en advarsel og én er truet med avskjed. Alle tre mener behandlingen er koblet til deres engasjement i en organisasjon som jobber for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner – Rakurs.

Univeristetet Narfu er samtidig en nær samarbeidspartner til Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT). Rektor Anne Husebekk vil følge opp saken overfor Narfu. Hun mener samtidig det skal mye til før man tar i bruk virkemidler som går ut over samarbeidet med universiteter.

– Vi har stor glede av å samarbeide med russiske universiteter og det skal mye til før vi bryter det samarbeidet. Men det skal ikke mye til før vi sier fra hva vi mener om uønsket atferd. Personlig mener jeg at akademisk boikott er noe av det siste man skal ty til, sier Husebekk.

– Boikott bryter med akademiske prinsipper

Hvordan UiT håndterer samarbeidet etter de nye opplysningene, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen må være opp til universitetet selv.

– Jeg er generelt veldig skeptisk til akademiske boikotter. Jeg mener det bryter med noe av grunnprinsippene i akademia.

– Akademisk boikott blir ofte trukket frem som en mulighet når stater begår overgrep, men her er det en samarbeidsinstitusjon som anklages for overgrep. Stiller det seg annerledes da?

– Det må nesten Universitetet i Tromsø selv håndtere.

– Syns du norske forskere bør samarbeide med institusjoner som trakasserer homofile?

– Det er et veldig retorisk spørsmål. Det er ikke noe lovforbud mot det, så det er opp til institusjonene selv å vurdere. Og de må vurdere om man fremmer saken best ved å samarbeide eller ikke samarbeide. Når det er sagt, går det eksisterende bilaterale samarbeidet med Russland på institusjonsnivå som vanlig. Ellers er det en kjølig periode i forhold til Russland fra det offisielle Norge. Det lanseres ikke noen nye initiativer fra Norge.