Publisert 16. august 2023 kl. 20:13
Arendal: – Dramatisk er ordet. Det var dramatisk i den norske offentligheten og i departementet. Vi har mistet en nær kollega, det er veldig leit. Jeg har samarbeidet godt med Ola, og jeg skulle gjerne vært det foruten.
Strand kafé i Arendal var tettpakket da statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) ble grillet med spørsmål fra studenter, rektorer og forskningstopper onsdag ettermiddag. Der fortalte han også om den turbulente sommeren etter at Ola Borten Moe måtte gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister på grunn av brudd på habilitetsreglene.
– Nå må vi innstille oss på en ny sitasjon og en ny statsråd. Vi må gå videre, sa Løkensgard Hoel.
Det var finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som ringte og ga beskjed om at tidligere landbruksminister Sandra Borch stepper inn som ny forskningsminister. På grunn av sommerferie i departementet og regjeringsapparatet, ble ikke en ny statsråd sluppet før etter et par uker. Hoel fikk imidlertid beskjeden etter få dager.
– Da jeg fikk melding om at det var Sandra som var påtenkt, var det veldig lett å si ja til å fortsette. Jeg har blitt kjent med Sandra de siste årene, og hun er en dyktig politiker, sa Hoel.
I spørsmålsrunden ville leder i Akademiet for yngre forskere, Nils Hallvard Korsvoll, vite om han om ti år fortsatt kan forske på det han vil. Han viste til at han ser tendens til økende politisk styring av forskningen i Norden. Tidligere i år stanset den svenske regjeringen finansiering av utviklingsforskning, mens et politisk flertall i Danmark vil ha slutt på «overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer»
– Jeg er enig at det er en urovekkende tendens internasjonalt, som vi må ta på alvor, sa Hoel, og viste til at regjeringen i forslag til ny universitets- og høyskolelov styrker den akademiske friheten.
– Jeg skal ikke uttale meg så mye om hva Folketinget vedtar, men det er merkelige greier. Når det gjelder det svenske vedtaket, så gjør ikke vi sånne ting – men at regjeringen og departementet prioriterer hva slags felt det skal drives anvendt forskning på, må man finne seg i, fortsatte han.
Korsvoll er glad for at Hoel tar avstand fra det som skjer i nabolandene.
– Jeg er betrygget over at Hoel utrykker bekymring for tendensene vi ser. Vi ser mørke skyer på horisonten, og vi ser en politisk ledelse som ikke er redde for å styre, sier Korsvoll til Forskerforum.
– Det som var utenkelig i fjor, kan plutselig skje i år. Når det begynner å skje i Danmark og Sverige, så er det ikke så langt unna som man gjerne skulle hatt det, sier han.
Hoel dro litt på det da han fikk spørsmål om han er opptatt av å ha tillit i sektoren.
– Vi er ikke der som tillitsvalgte for sektoren, men som regjeringspolitikere som skal utforme og gjennomføre regjeringens politikk. Vi er regjeringens tillitsvalgte overfor dere.
Leder i Forskerforbundet, Guro Lind, lurte på om Sandra Borch vil levere på regjeringens mål om å få midlertidigheten ned på nivå med resten av arbeidslivet.
– Det vil vi, og vi har vist at vi mener alvor, svarte Hoel og viste til at regjeringen har foreslått å skjerpe tilgangen til å ansette i kunstneriske åremål og postdoktorer i ny universitets- og høyskolelov.
– Vi kommer til å se resultater framover. Jeg vet at Sandra vil følge opp dette med full tyngde.
Lind kommenterer at departementet er på innspurten i arbeidet med ny lov universitets- og høyskolelov, og at det haster å iverksette tiltak som monner.
– Det er ikke skrudd til hardt nok. For å nå målene sine må de skru til hardere. Han kan gjerne få noen gode tips på det, sier Lind til Forskerforum.
I diskusjonen om midlertidighet passet Hoel også på å spøke med sin egen situasjon.
– Når det gjelder midlertidighet, så er det ingenting som slår meg, som mistet jobben og fikk den igjen på samme dag.
Statssekretæren var tydelig på at Borch ikke markerer noen ny kurs for regjeringens forsknings- og utdanningspolitikk.
– Sandra Borch skal nå få tid til å sette seg inn i feltet og definere sin måte å gjøre det på. Det skylder vi henne, både vi og dere. Når det er sagt, har vi vært tydelig i overtakelsen at Borten Moe har ført regjeringens politikk, ikke Borten Moes private politikk. Alle viktige politiske spørsmål ligger fast. Ingen trenger å ha forventinger om noen stor kursendring.
Regjeringen har også fått kritikk for manglende involvering av sektoren i politiske beslutninger. Særlig innføringen av studieavgift for studenter fra det globale sør har satt sinnene i kok. Etter at regjeringen la fram dette i statsbudsjettet i oktober, måtte universiteter og høyskoler hive seg rundt for å rekke og implementere avgiften ved årets studiestart. Studieavgiften strider også imot Hurdalsplattformen som sier at gratisprinsippet i høyere utdanning ligger fast.
– Det skjedde mye året etter at Hurdalsplattformen og partiprogrammene ble skrevet, som ingen hadde tenkt. Budsjettvedtaket hadde ikke kommet hvis det ikke hadde vært for budsjettsituasjonen regjeringen var i, sa Hoel, som understreket at det var en riktig avgjørelse.
Regjeringen hadde ikke noe annet valg, ifølge Hoel.
– Samtidig tror jeg ikke meningene hadde vært annerledes, hvis vi hadde ventet et år til.
Les også: