Støre vil ha mer forskning i næringslivet og styrke forskning på klima og global helse
LUKK

Støre vil ha mer forskning i næringslivet og styrke forskning på klima og global helse

Av Asle Olav Rønning

Publisert 6. februar 2025 kl. 13:35

Mer privat finansiering av forskning og styrking av ledende internasjonale forskningsmiljøer er på prioriteringslista.

Tirsdag tok Sigrun Aasland over statsrådposten for forskning og høyere utdanning i Kunnskapsdepartementet, som ny statsråd i en ren Ap-regjering. I intervjuer snakket hun om behovet for forskning for å løse globale utfordringer og ønsket om å styrke næringslivets forskning.

Begge deler er med i regjeringens utvidede smørbrødliste over politiske prioriteringer, som statsminister Jonas Gahr Støre presenterte torsdag. Der er det to punkter som går direkte på forskning.

Regjeringen vil:

  • Legge til rette for økt privat finansiering av forskning som styrker samarbeidet mellom akademia, næringslivet og offentlig sektor, og løfter næringslivets konkurranseevne.
  • Styrke ledende og internasjonalt orienterte utdannings- og forskningsmiljøer i Norge for å løse de store samfunnsutfordringene som klima, energiomstilling og global helse.

Støre la fram ti hovedprioriteringer. Løftene om forskning er er plassert under avsnittet om å sikre fortsatt vekst i næringslivet, som er et av de ti. Det er ikke lagt fram noen andre særskilte punkter om høyere utdanning.

Styrker global helse mens USA trekker seg ut

Det kan vært verdt å merke seg at global helse er et av punktene som er blinket ut særskilt. Støre var stabssjef for Gro Harlem Brundtland da hun var leder i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det globale helsearbeidet er nå rystet av president Donald Trump melder USA ut av WHO, setter begrensninger på offentlig finansiert helseforskning i USA og gjør sitt beste for å legge ned USAID, som er USAs motsvar til Norad.

Norge har vært ledende innen global helse, blant annet knyttet til store økonomiske bidrag til innkjøp av vaksiner for utviklingsland. Dette var også en viktig sak for Norge under Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering fra 2005 til 2013.

Fortsatt Hurdal

I tillegg til de ti prioriteringene som nå er lagt fram skal regjeringen fortsatt styre på Hurdalsplattformen og budsjettforlikene med SV i Stortinget.

I en digital sending torsdag snakket Støre i liten grad direkte om forskning og høyere utdanning. Budskapet var først og fremst trygghet og lovnader om at folk skal få bedre råd. Han var imidlertid innom kunnskapssektoren da han snakket om behovet for å utvikle næringslivet i byene.

− Skal vi lykkes som nasjon må vi sørge for at både by og bygd utvikler seg sammen. At industrien langs kysten, landbruket i distriktene og teknologimiljøene i storbyene og ved lærestedene våre alle har muligheter til å vokse og skape verdier, sa statsministeren.

− Skattebetalerne bidrar mye

Rektor Dag Rune Olsen ved UiT mener at forskning vil være avgjørende for alle områdene regjeringen vil prioritere, om den skal lykkes.

− Jeg ser for eksempel ikke hvordan man skal greie omstilling av helsevesenet uten å satse på forskning. Slik kan jeg fortsette på punkt etter punkt, sier Olsen.

Han peker på at norske universiteter og høgskoler har en rekke forskningsmiljøer som kan bidra med forskning og utdanning som trengs for å nå målene regjeringen setter seg.

Olsen advarer imidlertid mot økt offentlig finansiering av forskning i næringslivet, uten at også næringslivets eget bidrag øker. Styrking av næringslivets FoU er et av punktene i programmet Støre la fram i dag, og er noe av det Aasland allerede har snakket om.

Olsen peker at Norge ligger godt an internasjonalt når det gjelder offentlig finansering av FoU, men at det er næringslivets FoU som sakker akterut som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP).

− En utfordring som er underkommunisert i Norge er at norske skattebetalere bidrar med mye til forskning, mens næringslivet selv bidrar lite, sier Olsen.

Vil verne toppforskning

UiT-rektoren advarer mot å hente penger til næringslivssatsinger som ikke fungerer fra bevilgninger til forskning ved universiteter og høgskoler:

− Det må ikke bli slik at det som kunne gått til nysgjerrighetsdrevet forskning på universiteter og høgskoler går til subsidiering av kortsiktig forskning og inkrementell utvikling i næringslivet, sier han.

Olsen mener en slik vridning vil være i strid også med anbefalingene i den mye omtalte Draghi-rapporten om europeisk konkurransekraft som kom i fjor.

Han viser til tall som sier at toppforskning som finansieres av Det europeiske forskningsrådet (ERC) skårer svært høyt når det gjelder antall patenter som kommer som resultat av forskningsresultatene. Det viser ifølge UiT-rektoren at forskning ved universiteter og høgskoler i stor grad også kan bidra til innovasjon og styrket konkurranseevne.

Venter på stortingsmelding

− En bra start, sier styreleder Anna Strømmen Lycke i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) om regjeringens prioriteringsliste.

Hun mener satsing på forskningsinstittuttene vil være helt avgjørende for å sikre at regjeringen skal greie å oppnå målene sine. Hun peker på behovet for rask omstilling og nyskaping i både privat og offentlig sektor.

− Instituttsektoren har veldig mye å by på. Vi er litt skuffet over at dette ikke kommer mer fram. Det er synd at vi ikke er mer framme i bevisstheten til statsråden og hans rådgivere, sier Lycke.

Regjeringens viktigste politikkdokument innen forskning blir stortingsmeldingen om forskningssystemet, som Aasland har arvet fra avgått statsråd Oddmund Hoel. Denne skal legges fram en gang i vår.

FFA har sterke krav om at dagens ordninger som gir støtte til bedrifter som driver FoU må endres slik at næringslivet må samarbeide med etablerte forskningsmiljøer. Dette gjelder særlig SkatteFUNN, som gir skatterabatt for bedrifter som driver FoU.

− Vi forventer at dette kommer i systemmeldingen, sier Lycke.

Artikkelen er endret 06.02.2025 klokka 15.20. Et sitat fra rektor Dag Rune Olsen om nysgjerrighetsdrevet forskning er utvidet og presisert, og det samme er en setning om hans syn på økt offentlig finansiering av næringslivets FoU.

Les også: