Tar oppgjør med mørk fortid
LUKK

Tar oppgjør med mørk fortid

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 17. januar 2013 kl. 10:26

Universitet vil tilbakeføre kranier brukt til raseforskning.

Tre kranier ved Uppsala universitet skal tilbakeføres til hjemlandet Fransk Polynesia. Det er den første av slike saker som har havnet på bordet til den svenske regjeringen, men neppe den siste.

Universitetets pågående undersøkelse av de historiske anatomiske samlingene har så langt avdekket over hundre kranier og ti skjeletter som potensielt kan tilbakeføres, skriver Upsala Nya Tidning.

Vil tilbakeføre flere

– Dette er det første tilfellet i sitt slag. Men vi kommer til å se en rekke slike tilfeller fremover, sier førsteantikvar Anne Ingvarsson Sundström ved Museum Gustavianum, som gjennomfører undersøkelsene ved universitetet.

En stor del av samlingen består av knokler fra samer, men også fra Fransk Guyana, Russland, Polen, Kongo, Sudan, Indonesia, Peru og Grønland, blant andre.

– Det dreier seg som 108 utenlandske kranier og ti skjelett som vi har registrert så langt, inkludert de samiske, sier Sundström til avisen.

Så langt det er mulig skal alt materialet kartlegges for tilbakeføring til opprinnelseslandet.

Rase- og medinsk forskning

– At forskere har bragt dette til Uppsala og andre universiteter får man se som en mørk parentes i vår historie, sier Sundström. – Dette er fortsatt et følsomt og ladet spørsmål. Nå vil universitetet rette opp i det som er gjort, sier hun.

Noe av materialet er ført til Sverige med hensikt å bedrive raseforskning, mens det meste er middelalderskjelett som er gravd opp for å brukes i medisinsk forskning.

Temaet er også omdiskutert i Norge hvor spesielt krav om utlevering av samiske levninger har ført til oprrettelsen av Skjelettutvalget under Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora. Bare ved Universitetet i Oslos samlinger er det levninger etter 1000 samiske individer. Ved flere anledninger siden 90-tallet har samiske levninger blitt tilbakeført og gjenbegravd.