– Forskningsinstitusjonene går glipp av dyktige folk
LUKK

- Forskningsinstitusjonene går glipp av dyktige folk

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 7. mai 2014 kl. 15:04

At forskere ikke får fast jobb, går ut over kvaliteten ved universitetene og høyskolene, mener Forskerforbundet

--forskningsinstitusjonene-g-r-glipp-av-dyktige-folk


– Staten går foran som et meget dårlig eksempel, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Fakta
<

– Institusjonslederne bør bli modigere og ansette fast når de åpenbart står overfor veldig dyktige folk.

Det sier leder av Forskerforbundet Petter Aaslestad i forbindelse med presentasjonen av tilstandsrapporten for universitetene og høyskolene onsdag. Rapporten viser til at 18 prosent av vitenskapelig ansatte ved norske universiteter og høyskoler er ansatt på midlertidige kontrakter.  

Mister talenter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen innledet om tilstandsrapporten, som ble presentert sammen med Forskningsbarometeret. Han la særlig vekt på behovet for å øke kvaliteten på forskningsproduksjonen i Norge, etter flere år med kvantitativ vekst. Aaslestad mener en måte å bedre tilstanden i norsk universitets- og høyskolesektor nettopp kan være å ansette flere i faste stillinger. 

– Problemet er at man risikerer å miste de sterkeste talentene fordi de kan bli fanget opp av andre sektorer. Det er også svært ineffektivt om folk blir gående i midlertidige stillinger i årevis uten å få kommet i gang med det langsiktige arbeidet som er kjernen av vår virksomhet. De som blir gående lenge i midlertidige stillinger, får ikke ut kvalitetspotensialet sitt, sier han.

Forsiktighetskultur

Han advarer institusjonsledere om at de kan gå glipp av økt kvalitet i forskningen, ved å la unge talenter fare.

– Det er en forsiktighetskultur ved norske universiteter og høyskoler som fører til at man kan gå glipp av de store talentene. Årets Nils Klim-prisvinner Terje Lohndal (og Norges yngste professor, red.anm.) fikk fast stilling hos oss på NTNU mens han ble tilbudt midlertidige stillinger andre steder. Jeg har hørt kommentarer i ettertid hvor man misunner oss den handlekraften, sier Aaslestad som selv er professor ved NTNU.

Også Forskerforbundets hovedorganisasjon Unio, reagerer på midlertidighetstallene i universitets- og høyskolesektoren. Selv om andelen på midlertidige kontrakter har gått noe ned de siste årene, er den fortsatt for høy, mener leder Anders Folkestad.

Unio: – Uholdbart

For fem år siden var andelen blant det vitenskapelige personalet 20 prosent, som har sunket til 18 prosent i 2013. Blant støttestillinger og saksbehandlerstillinger er andelen henholdsvis rundt 12 og 14 prosent. I alt er 16 prosent av de ansatte i universitets- og høyskolesektoren på midlertidige kontrakter.

– Det er uholdbart at det er så lite sikkerhet og forutsigbarhet blant nettopp de som regjeringen har utpekt som frontsoldater i det nasjonen skal leve av i framtiden, sier Anders Folkestad.

– At staten går foran som et meget dårlig eksempel er ikke tillitsvekkende. Virkemidlene overfor misbruket av midlertidige stillinger må skjerpes, og inngå som et kriterium når statsråden skal gjennomgå strukturen i høyere utdanning, sier Folkestad.