– Kastet ut doktorgradsstipendiat uten lov
LUKK

- Kastet ut doktorgradsstipendiat uten lov

Av Forskerforum

Publisert 7. februar 2014 kl. 10:48

Sivilombudsmannen har konkludert: Universitetet i Bergen hadde ikke rett til å kaste ut stipendiat for godt.

--kastet-ut-doktorgradsstipendiat-uten-lov


– I universitetsloven er det fastsatt at studenter bare kan utvises på inntil ett år på grunn av juks. Den bestemmelsen må, slik jeg leser loven, gjelde også for doktorgradsstudenter, sier Jan Fritdhjof Bernt.

Fakta
<

For snart tre år siden kastet Universitetet i Bergen ut en doktorgradsstipendiat fordi universitetet mente han hadde fusket i doktorgradsavhandlingen. På grunn av manglende sitering i avhandlingen ble han nektet å levere på nytt. Etter en langvarig klageprosess har Sivilombudsmannen konkludert med at universitetet kun har lov til å utestenge stipendiater i maksimalt to semestre, skriver universitetsavisa På Høyden.

– UH-loven skal gjelde

Saken startet da doktorgradsstipendiaten leverte inn avhandlingen på Det medisinsk-odontologiske fakultetet i 2010. I innledningen til avhandlingen ble det oppdaget at det manglet siteringer i flere avsnitt og i en tabell. Fakultetsstyret utviste derfor mannen fra doktorgradsprogrammet i mai 2011 og nektet ham å levere på nytt. Styret mente det var bevisst manglende sitering, skriver På Høyden.

Sivilombudsmannen svarte på doktorgradskandidatens klage for et år siden at UiB gjorde feil i saksbehandlingen i saken. Universitetet behandlet saken på ny og opprettholdt sitt vedtak. I et nytt brev fra Sivilombudsmannen 16. januar i år, får universitetet presisert at universitets- og høyskoleloven skal gjelde i saken. Det innebærer at kandidaten maksimalt kan utestenges for ett år, som er reglene som gjelder for studenter.

– Må anses som student

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt har tidligere hevdet det samme, og at UiB har praktisert regelverket for strengt.

– Det ville være svært oppsiktsvekkende om departementet og domstolene ville akseptere at UiB kan se bort fra at de strenge rammene som er trukket for saksbehandling og sanksjoner i saker om fusk, ikke skulle gjelde også for doktorgradsarbeider, og at UiB her skulle stå fritt til å lage sine egne og langt strengere regler for disse, sa Bernt til Forskeforum i 2013.

Ifølge Bernt er permanent utestengelse lovstridig fordi mannen er å anse som student. Mannen er ikke lenger ansatt, og skal derfor ha mulighet til å levere på nytt etter ett års utestengelse.

– I universitetsloven er det fastsatt at studenter bare kan utvises på inntil ett år på grunn av juks. Den bestemmelsen må, slik jeg leser loven, gjelde også for doktorgradsstudenter. Denne ph.d.-studenten er ikke lenger ansatt, han ønsker å fullføre sin doktorgrad ved å levere inn avhandlingen på nytt, men får beskjed om at han er kastet ut for alltid av doktorgradsprogrammet, uten mulighet til å innlevere avhandlingen på nytt.  Etter min oppfatning er dette både en ulovlig og urimelig streng reaksjon, uttalte Bernt.

Stort håp

Den sentrale klagenemden ved universitetet skal fredag 7. februar ha et ekstraordinært møte om saken. Den utestengte kandidaten håper saken nå vil komme til en løsning i hans favør.

– Dette har tatt så lang tid, og det har vært en svært vanskelig periode for meg. Denne gangen har jeg et stort håp, men jeg vil se det endelige utfallet før jeg er trygg på at det går bra, sier mannen til På Høyden.