Forskningssatsingen har uteblitt
LUKK

Statsbudsjettet 2013:

Forskningssatsingen har uteblitt

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 8. oktober 2012 kl. 10:39

- Det er dommen som vil bli stående over denne regjeringen, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

Fakta
<

 

– Det er noen lyspunkter, men hovedbildet er at det ikke er ambisiøst nok i en tid der Norge som forskningsnasjon må løpe fortere, sier rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottersen til Forskerforum.no.

Må satse mer enn andre

Han er glad for at det er en realvekst i budsjettene til forskning og høyere utdanning, men mener det ikke er nok.

– Vi ser at det er satses mye mer i andre land. Vi må passe på at vi ikke blir hengende etter, for da får vi ikke tilgang i de internasjonale forskningsnettverkene der 99 prosent av forskningen og kunnskapen utvikles. Når Norge er utenfor de store veikryssene i Europa må vi satse mer enn andre for å kompensere, sier Ottersen til Forskerforum.no.

– Det legges opp til en realvekst på rundt 2 prosent. Er ikke det akseptabelt i den økonomiske situasjonen vi ser i Europa?

– Det er vel omtrent slik vi hadde antatt at det ville bli, men vi hadde et håp om at vi nå skulle bruke dette unike tidsvinduet vi har til virkelig å komme på hugget både innen forskning og utdanning. Både i Soria Moria II og i Handlingsromssutvalgets rapport ligger det signaler om en kraftig styrking av universitetenes grunnbudsjetter, og det er ikke oppfylt.

Må øke i takt med andre land

– Dette er denne regjeringens siste budsjett før valget – har de gjort en god nok jobb?

– Jeg mener at dommen som vil bli stående over denne regjeringen er at Soria Moria II ikke ble oppfylt, og den store satsingen på forskning og høyere utdanning har uteblitt. Det er ikke nok å vise til en økning i budsjettene. Den må også skje i samme takt eller raskere enn de landene vi sammenlikner oss med.