Petter Aaslestad ny leder
LUKK

Petter Aaslestad ny leder

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 17. oktober 2012 kl. 17:49

NTNU-professor Petter Aaslestad ble onsdag ettermiddag valgt til ny leder av Forskerforbundet.

Fakta
<

 

Ikke overraskende vant professor Petter Aaslestad (59) valget som leder av Forskerforbundet de neste tre årene, som valgets eneste kandidat.

Blanke stemmer

Valget var likevel ikke helt uten spenning. Et forslag fra salen om skriftlig stemmegivning, begrunnet med at det kunne synliggjøre blanke stemmer, ble tatt til følge. Delegatene på Forskerforbundets representantskapsmøte, representerte under stemmegivningen totalt 11 338 stemmer, av forbundets drøyt 18 000 medlemmer. Resultatet av avstemningen ble 9247 stemmer til Aaslestad. Det innebærer at 2091 stemmer, eller 18 prosent, var blanke.

Valget av Aaslestad ble markert med stående applaus og Aaslestad ble overrukket blomster av generalsekretær Sigrid Lem på vegne av hovedsammenslutningen Unio. Aaslestad, som overtar vervet etter professor ved Universitetet i Oslo Bjarne Hodne, takket kort for tilliten.

– Tusen takk for tilliten. Jeg gleder meg til å komme tilbake i januar og sette i gang arbeidet, sa Aaslestad som dagen før presenterte sitt kandidatur:

– Jeg er ivrig etter nå å komme i gang, sa Aaslestad da han presenterte seg selv for representantskapsmøtet tirsdag. Aaslestad understreket at han ønsker å jobbe langsiktig for å oppnå Forskerforbundets mål.

– Stort ansvar

– Jeg merker meg de ambisiøse målene om å lukke lønnsgapet i offentlig sektor og redusere lønnsgapet i privat sektor. Det kreves lang tid og stor tålmodighet. Selv liker jeg å arbeide etter langsiktige strategier, sa han og viste til at en av målsettingene må være å påvirke forskningspolitikken på en måte som gjør at medlemmene merker endring.

– Vi må få til en regjeringsplattform hvor virkningene spores i det enkelte medlems hverdag, sa Aaslestad.

– Det er et stort ansvar å påta seg og det innebærer en veldig omlegging av egen virksomhet, men jeg har kommet frem til at jeg vil vie de tre neste årene til dette, sa han. 

Nytt hovedstyre

Petter Aaslestad tiltrer som leder når det nye hovedstyret kommer sammen ved nyttår. Valg av hovedstyre ble avgjort like etter ledervalget. Valgkomiteens innstilling til hovedstyre ble endret etter at Inga Bostad og Live Rasmussen fra UiO trakk seg. Valgkomiteen la frem forslag om at Bostad og Rasmussen skulle erstattes av Ågot Aakra (UMB) og Elbjørg Schön (HiOA). Dette ble møtt av to motforslag. Ett av forslagene røk ut etter første avstemning. Valgkomiteens forslag tapte så mot et forslag der Toril Ivarsøy (UiB) og Liv Berit Augestad (NTNU) erstattet Bostad og Rasmussen.

Det nye hovedstyret i Forskerforbundet er dermed uten representasjon fra Forskerforbundets største lokallag, Universitetet i Oslo. Styrets sammensetning for 2013-2015 er Jan Hongslo (Nasjonalt folkehelseinstitutt), Annelise Brox Larsen (UiT), Toril Ivarsøy (UiB), Stig Ove Hjelmevoll (Universitetssykehuset Nord-Norge), Ove Kvammen (HiB) og Liv Berit Augestad (NTNU).