Student tapte i høyesterett
LUKK

Student tapte i høyesterett

Av Forskerforum

Publisert 18. september 2015 kl. 13:53

Fakta
<

Etter at en jusstudent ved Universitetet i Bergen (UiB) ble tatt med en lapp med notater på pulten før eksamen, ble han utestengt fra all høyere utdanning i et halvt år og eksamen ble annullert. Studenten gikk til sak og tapte først i tingretten, men vant i lagmannsretten.

Saken gikk så til Høyesterett som nå har frikjent UiB. I dommen heter det at selv om studenten ikke hadde til hensikt å benytte seg av arkene, og heller ikke hadde arkene for hånden under besvarelsen av oppgaven, betraktes overtredelsen som fullbyrdet fusk.

Retten legger til grunn at overtredelsen var en forglemmelse. Ved innlevering av lovlige hjelpemidler forut for bokkontrollen lot han noen ark med relevante dommer og besvarelsen av en oppgave han hadde skrevet ligge igjen på eksamenspulten. Planen var å lese gjennom arkene utenfor eksamenslokalet mens han ventet på at eksamenen skulle begynne. Arkene ble oppdaget under bokkontrollen og fjernet fra pulten. Studentene fikk fullføre eksamen, men fikk senere brev om sanksjonene. Selv om studentens handling ikke var med overlegg, konkluderer retten at utvisningsvedtaket var gyldig og anser gjenglemmelsen som grovt uaktsom.

Dommen  kan leses i sin helhet her.