Varsler 8 prosent forskningskutt
LUKK

Varsler 8 prosent forskningskutt

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 27. februar 2015 kl. 11:21

Kutt i EUs forskningsprogram Horisont 2020 øker konkurransen om forskningsmidlene, også for norske forskere.

varsler-8-prosent-forskningskutt


– Antallet gode ideer og prosjekter kommer ikke til å reduseres som resultat av dette, sier statssekretær Bjørn Haugstad, som peker på at konkurransen om forskningsmidler vil øke.

Fakta
<

– Dette er noe vi følger med på. Selv om vi er fulle deltakere i Horisont 2020, er vi tilskuere til denne prosessen fordi vi ikke er medlem av EU. Kommisjonen er likevel kjent med at dette ikke er noe Norge ville ønsket å drive frem, sier Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Hardere konkurranse

EU-kommisjonen har varslet et omfattende kutt i EUs forskningsbudsjett. Kommisjonen har foreslått å kutte 2, 7 milliarder euro, tilsvarende rundt 23 milliarder kroner, fra budsjettet til det europeiske forskningsområdet (ERA). Størstedelen av kuttet skal gjøres innen forskning og innovasjon under forskningsprogrammet Horisont 2020.

Ifølge statssekretær Bjørn Haugstad vil det foreslåtte kuttet få flere konsekvenser for norske forskningsmiljøer:

  • Mindre penger å søke på for norske forskere.
  • Konkurransen om forskningsmidlene i EU vil bli skjerpet ytterligere.
  • Den norske kontingenten for å delta i Horisont 2020 vil gå ned tilsvarende.

– Antallet gode ideer og prosjekter kommer ikke til å reduseres som resultat av dette. Vårt mål om at norske forskere skal hente to prosent av tilgjengelige midler står fast. Hva det innebærer i kroner og euro vil bare reduseres tilsvarende, men ambisjonsnivået om hvor stor andel Norge skal få ut av dette står fast, sier Haugstad.

Investeringsmål står fast

At kontingenten reduseres tilsvarende det varslede kuttet, innebærer at prisen for at Norge får delta i EUs forskningsprogram også blir redusert med åtte prosent. Selv om de pengene i dag er avsatt til forskningsformål, vil det ikke nødvendigvis innebære at midlene går til andre forskningsaktiviteter i Norge, sier Haugstad.

– Det er det ikke noe automatikk i. Det er ikke sånn budsjettsystemet fungerer. Vi betaler den kontingenten som skal til for å være med i Horisont 2020. Da kronekursen forverret seg relativt til euroen fikk vi det dekket – og motsatt, hvis utgiftene går ned og det ikke skyldes en norsk politikkendring, er det ingen automatikk i at endringene skal gå til andre formål. Men regjeringen har lagt frem en langtidsplan med opptrappingsplaner og mål for hvor mye vi skal investere i forskning. Det står fast.

Universiteter protesterer

Kuttet i forskningsmidlene i EU er ment å finansiere det europeiske fondet for strategiske investeringer (EFSI). Investeringene skal styrke EUs konkkuransekraft internasjonalt. Årsaken til at EU-kommisjonen går løs på forskningsmidlene i Horisont 2020, skal være at disse pengene ikke er delt ut ennå. Det opprører europeiske forskningsuniversiteter, skriver Research Professional.

– Da Horisont 2020 ble godkjent, fikk man et klart inntrykk av hvor mye penger som skulle fordeles hvert år. At kommisjonen hevder at disse pengene ikke var øremerket, stemmer overhodet ikke, sier Kurt Deketelaere, generalsekretær i League of European Research Universities (Leru). Både Leru og European University Association (EUA), som representerer 850 universiteter, jobber nå for å endre kommisjonens forslag.

I et åpent brev til presidenten i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker, skriver EUA at «kutt i forsknings- og innovasjonsbevilgninger, som tidligere er godkjent av lovgiverne, degraderer betydningen av forskningsfinansiering på europeisk nivå. EU risikerer faktisk å tape mot konkurrenter som investerer tungt i forskning.»

Ifølge University World News vil avstemmingen over forslaget skje i slutten av mars. Frem til da er det lite konkret den norske regjeringen vil gjøre for å påvirke EU i saken.

– Ikke aktivt. Kommisjonen er kjent med Norges syn, men dette er ikke en prosess som et ikke-medlemsland kan regne med å ha noe særlig innflytelse i, sier Bjørn Haugstad.