100 000 kroner for å studere her?
LUKK

100 000 kroner for å studere her?

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 14. oktober 2014 kl. 10:04

Det kan bli regningen for rundt 1700 studenter ved norske universiteter og høyskoler.

100-000-kroner-for---studere-her-


– Erfaringer fra andre land viser at tallet på utenlandske studenter synker når studieavgifter innføres, sier Iselin Nybø (V).

Fakta
<

Kunnskapsdepartementet anslår at rundt 1700 internasjonale studenter kan bli møtt med krav om skolepenger for å studere ved norske statlige utdanningsinstitusjoner. Beløpet for ett års studier anslås til rundt 100 000 kroner. Det bekrefter statssekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad overfor høyskoleavisa Khrono.

Les også: – 80 prosent av studentene vil forsvinne.

161 millioner fra 2016

Forslaget gjelder studenter som kommer fra land utenfor EØS-området og Sveits. Særlig vil det ramme studenter fra USA, Russland og Kina, som er de største studentgruppene. Internasjonale studenter som er i Norge som følge av kvoteordninger eller utvekslingsavtaler skal ikke påvirkes. Departementet sier at det er vanskelig å finne et nøyaktig tall for hvor mange studenter det dreier seg om. Det finnes ingen samlet oversikt over utenlandsstudenter som verken er bosatt i Norge, er kvotestudenter eller utvekslingsstudenter.

Forslaget om studieavgift for internasjonale studenter kom først i forrige statsbudsjett, men ble stemt ned. Nå prøver regjeringen på ny i statsbudsjettet for 2015 å innføre ordningen.

I forslaget til statsbudsjettet står det at institusjonene skal kuttes med 80,5 millioner kroner som de kan velge å hente inn som studieavgift fra de internasjonale studentene. Ifølge Khrono er dette bare halvårsvirkningen for 2015. Det totale kuttet, med virkning fra 2016 er på 161 millioner kroner. Det skal det bli kamp om, mener Iselin Nybø (V), andre nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på stortinget.

Vil jobbe mot forslaget

Mens Høyre mener det er urettferdig at internasjonale studenter skal kunne få gratis utdanning i Norge, mens norske studenter må betale for å studere i utlandet, legger Nybø vekt på å lytte til sektorens egne ønsker.

– Under debatten om studieavgift som nå pågår i media og i sosiale medier, har jeg ikke merket meg en eneste institusjon som synes dette er en god idé, sier Nybø til Forskerforum.

– Dette kommer vi helt klart til å jobbe for å få ut.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet vil innen kort tid gå i forhandlinger med sine støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti om budsjettforslaget. Venstre vil legge frem sitt alternative budsjett 3. november og begynner forhandlingene etter det. Arbeidet i stortingets komiteer med endringer i budsjettene fullføres ikke før mot slutten av november, og vedtas i desember.