– Kan gå ut over studentene
LUKK

- Kan gå ut over studentene

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 6. april 2016 kl. 09:46

Forskerforbundet ved Høgskolen i Bergen frykter at ansatte kjøres for hardt i vestlandsfusjonen.

--kan-g--ut-over-studentene


– Merbelastningen av fusjonen går ut over den daglige driften, sier Kristin Hinna.

– Jeg ser med bekymring på hvordan merbelastningen av fusjonen legges på særlig administrativt ansatte, men også faglig ansatte. Kollegiet er slitne, og merbelastningen går ut over den daglig driften. Ting tar lenger tid – som ansettelser og prosesser rundt eksamen.
 
Det sier Kristin Hinna, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Høgskolen i Bergen. Hun kan konstatere at Vestlandet ikke fikk være i fred i den omfattende strukturreformen i universitets- og høyskolesektoren. Presset fra
Kunnskapsdepartementet (KD) nådde også over fjellene: 10. mars ble det avgjort at Høgskolen i Bergen, Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen Stord/Haugesund skal jobbe for å fusjonere.
 
Positivt bekymret
 
Mens andre institusjoner allerede er fusjonert, har vestlandshøyskolene en lang vei å gå på kort tid. Ønsket fra KD er at fusjonen skal realiseres fra 1. januar 2017. I løpet av 2017 skal også den nye lærerutdanningsreformen tre i kraft, som gjør grunnskolelærerutdanningen om fra en fireårig utdanning til en femårig mastergrad. Det setter et enormt press på høyskolene, mener Hinna.
 
– Vi er positivt bekymret. Vi vil være konstruktive, men kan ikke la være å påpeke at det er utfordringer. Vi er tre separate institusjoner som skal få en helt ny struktur, samtidig som vi har lærerutdanningsreformen hengende over oss.
 
Hinna er bekymret for belastningen det vil utsette de ansatte for.
 
– Kollegiet er utrolig lojale overfor studentene, så jeg tror ikke de vil merke det, men det er nok noen frister som ikke blir opprettholdt. Det sier seg selv at med 24 timer og 7 dager i uken, kan det gå på bekostning av studentene, sier hun.
 
På grensen
 
Rektor Ole-Gunnar Søgnen sier han har stor forståelse for at de ansatte opplever tidspress.
 
– På den andre siden har vi hatt et år lenger enn de som har iverksatt fusjonen fra 1. januar i år, sier Søgnen.
 
– Jeg jobber med dette fordi jeg tror og mener det er forsvarlig. Men vi som ledere syns det er uheldig at det er to prosesser som skjer samtidig. Kombinasjonen av fusjon og lærerutdanningsreform er på grensen, sier han.