Ny horisont for europeisk forskning
LUKK

Ny horisont for europeisk forskning

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 27. november 2013 kl. 09:52

EU vil bruke 655 milliarder kroner på forskning frem mot år 2020.

ny-horisont-for-europeisk-forskning


– Dette danner grunnlaget for økte investeringer i kunnskap og konkurranseevne i Europa, sier EU-kommisær for forskning og innovasjon, Máire Geoghegan-Quinn.

Fakta
<

Etter et langtekkelig arbeid med Horisont 2020, EUs neste forsknings- og innovasjonsprogram, har EU-parlamentet kommet til en konklusjon. Fra 2014 til 2020 skal EU bruke 79 milliarder euro, tilsvarende nesten 655 milliarder kroner på forskning og innovasjonsprosjekter. Både foreningen for europeiske universiteter, EUA, og sammenslutningen av europeiske forskningsuniversiteter, LERU, er fornøyd med økningen i EUs forskningsprogram, skriver University World News.

Det syvende rammeprogrammet for forskning, som ender ved årsskiftet, var på 54 milliarder euro, eller 447 milliarder kroner. Sett i forhold til prisveksten er budsjettet for Horisont 2020 på 70 milliarder 2011-euro.

Industri og samfunnsutfordringer

Horisont 2020 tar sikte på å være mer innrettet mot å bidra til økonomisk utvikling enn forrige forskningsprogram. Horisont 2020 tar også sikte på å ha enklere søkeprosesser enn tidligere forskningsprogram, som skal senke terskelen for deltakelse, spesielt for mindre forskningsorganisasjoner og mindre bedrifter. 

17 milliarder euro (141 mrd. NOK) settes av til «industrielt lederskap»; 24 milliarder euro (199 mrd. NOK) settes av til «fremragende forskning; 29,7 milliarder euro (256 mrd. NOK) settes av til «samfunnsutfordringer»; 2,7 milliarder euro (22 mrd. NOK) går til Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi; og 1,6 milliarder euro (13 mrd. NOK) går til kjernefysisk forskning; med 3,2 (26,5 mrd. NOK) milliarder euro til andre formål.

– Det er et veldig positivt signal at EU investerer i mer vekst og arbeidsplasser de neste syv årene enn tidligere budsjettperiode, sier LERU i en uttalelse.

Oppstart i desember

Av EU-kommisjonen blir budsjettet beskrevet som det største forskningsbudsjettet i EUs historie, og ett av de største offentlig finansierte forskningsprogrammene i verden. Det er også ett av få områder i det kommende EU-budsjettet som går mot en økning.

Forskning og innovasjon har de siste årene fått en sentral plass i det strategiske arbeidet for å sikre EU-landenes konkurransekraft. Å satse på nyvinning gjennom forskning anses som et sentralt virkemiddel i møte med den økonomiske krisen og økt konkurranse fra Asia. Nå gjenstår bare endelig godkjenning i medlemslandene. Norge har signalisert full deltakelse i EUs rammeprogram for forskning. Første utlysning av midler er satt til 11. desember.

– Denne avgjørelsen viser en tillit til kraften i EUs finansiering av forskning og innovasjon. Dette danner grunnlaget for økte investeringer i kunnskap og konkurranseevne i Europa. EU-parlamentetes støtte for og innspill til Horisont 2020, har vært veldig viktig, sier EU-kommisær for forskning og innovasjon, Máire Geoghegan-Quinn i en uttalelse.