Avslørte siteringsjuks i fagfellevurderinger
LUKK

Avslørte siteringsjuks i fagfellevurderinger

Av Julia Loge

Publisert 21. februar 2024 kl. 16:00

«Jeg tenkte 'Herregud, dette må avsløres – dette er tydelig juks i fagfelleprosessen'», sier detektiven María de los Ángeles Oviedo-García.

Du har kanskje hørt om siteringskarteller? Grupper av forskere som siterer hverandre unødvendig mye for å heve hverandre på siteringsindekser?

Og hva så med «papermills», forretningsideen om å bruke mer eller mindre kunstig intelligens til å produsere artikler som ved første øyekast ser ut som forskning, men som ofte er svada, og selge til folk som trenger noen publikasjoner på CV’en?

Ta disse to, og kombiner de med en tredje gjenganger i forskningsverdenen, fagfeller som krever at du siterer deres artikler i din artikkel. Da får du fagfellevurderingssiteringskartell-møller.

Og ja, de finnes faktisk.

Mange likheter, ned til skrivefeilene

María de los Ángeles Oviedo-García, professor i markedsføring ved Universitetet i Sevilla i Spania, kom over det da hun leste en fagfellevurdering som var publisert sammen med en artikkel i MDPI-tidsskriftet Journal of Clinical Medicine. Hun stusset over måten fagfellene ba forfatterne om å sitere to artikler, ifølge Chemistryworld.com.

Oviedo-García søkte videre – og fant 85 fagfellevurderinger i 23 MDPI-tidsskrift som var svært like i oppbygning, innhold, skrivefeil og denne måten å be forfatterne om å sitere egne artikler.

«Jeg tenkte ‘Herregud, dette må avsløres – dette er tydelig juks i fagfelleprosessen Det er ikke en ordentlig vurdering hvis du gjentar nøyaktig det samme, for forskjellige artikler, i forskjellige tidsskrift, 85 ganger’», sier Oviedo-García til Chemistryworld.com.

Får konsekvenser

Hun oppdaget videre at det var 10 personer som sto bak, ekte forskere, som alle hadde jobbet sammen på et tidspunkt. Oviedo-García begynte å publisere informasjonen på X, tidligere Twitter, og i to blogposter på nettstedet Predatory Reports.

Nå har MDPI undersøkt, og funnet 70 artikler der disse påtvungne referansene ble brukt, deriblant 47 urelaterte referanser. Nå er MDPI i kontakt med fagfellene for å få deres forklaring og med arbeidsgiverne deres for at de skal følge opp. Noen artikler får også nye fagfellevurderinger og MDPI er i kontakt med forfatterne for å finne ut om det er behov for endringer.

Chemistryworld forteller at Oviedo-García har funnet enda flere tilfeller, og avslutter med en oppfordring fra Oviedo-García til tidsskriftredaktører om å tenke seg om hvis en aktiv forsker og underviser også har tid til å gjøre mange fagfellevurderinger hver måned.

  • Les også: