- Defensivt av Halvorsen

Av Forskerforum

Publisert 17. august 2012

- Overraskende defensivt og urovekkende. Det mener Høyre etter Kristin Halvorsens uttalelser om realfagsutdanningene.

--defensivt-av-halvorsen


Forskningsdirektør i Statoil, Karl Johnny Hersvik, vil ha som mål å få frem en norsk nobelprisvinner innen de neste årene. (Foto: Statoil/Ole Jørgen Bratland)

Fakta

 

  • Hovudstaden: Akershus og Oslo
  • Innlandet: Hedmark og Oppland
  • Oslofjorden: Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark
  • Agder: Aust- og Vest-Agder
  • Vestlandet: Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane
  • Midt-Noreg: Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag
  • Nord-Noreg: Nordland, Troms og Finmark 

 

Svein Harberg (H) reagerer på at kunnskapsminister Kristin Halvorsen ikke kommer med konkrete tiltak for å bedre realfagsutdanningene. Det er Halvorsens uttalelser i Adresseavisen denne uken som uroer stortingspolitikeren som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Han mener Halvorsens vegring for å komme med konkrete tiltak, er urovekkende.

–  Innspillene Statoil kommer med, om at det både bør bli flere og bedre kandidater med realfagsutdanning er langt fra nye. At hun nå sier at hun må tenke mer, er altfor defensivt, sier Harberg til avisa.

Nobelpris som mål

Det var tidligere denne uken at forskningsdirektør i Statoil, Karl Johnny Hersvik, tok imot kunnskapsministeren på Statoils forskningssenter på Rotvoll. Han hadde invitert Halvorsen blant annet for å utfordre regjeringen på realfagsutdanningene. Det er høykonjunktur i olje- og gassindustrien, og jakten på teknologer er intens. Innen utgangen av neste år skal Statoils forskningsenhet ansette 200 nye.

– Vi er på jakt etter de beste hodene. Det vi driver mest med nå, økt oljeutvinning, gir oss mer komplekse utfordringer enn tidligere. Samtidig er konkurransen om de beste teknologene hardere enn noen gang, også internasjonalt. Vi trenger både flere og bedre kandidater, sier Hersvik til Adresseavisen.

Forskningsdirektøren har gitt klar beskjed til ministeren om hva han ønsker seg.

– Vi mangler de klare ambisjonene. Det er merkelig at vi kan ha skyhøye ambisjoner og mål innen idretten, mens vi ikke har de samme målene innen utdanning. Jeg mener vi bør sette et så konkret mål som å få frem en norsk nobelprisvinner innen realfagene i løpet av de neste årene, sier Hersvik.

Etterlyser handlekraft

– Hersvik kommer med veldig nyttige innspill, de er spesielt interessante siden de kommer fra en privat aktør, vi trenger innspill herfra. Nå er det er ikke bare å bestille en nobelprisvinner, men jeg deler ambisjonene, sier Halvorsen. 

Hun understreker overfor avisen at ting kan gjøres bedre enn i dag, men vil ennå ikke nevne konkrete grep som skal tas.

– Nå skal vi se på innspillene vi har fått, og så skal vi utforme en forskningsmelding, sier Halvorsen.

Det får Harberg til å reagere.

– Jeg etterlyser handlekraft og fortgang, her trengs det ikke å tenke, her må man bare sette i gang med en gang. Dette haster, landet skriker etter realfagskompetanse, sier Harberg.

– Både vi og næringslivet har kommet med flere forslag til forbedring. Nå har denne regjeringen sittet i sju år og visst om problemene, da kan man ikke si at man må tenke mer, sier Harberg.