– Feilbehandling i fuskesak
LUKK

- Feilbehandling i fuskesak

Av Forskerforum

Publisert 26. februar 2013 kl. 09:32

Universitetet i Bergen gjorde flere feil da de utestengte en doktorgradskandidat for det ledelsen mente var fusk. Universitetet må behandle saken på ny, krever Sivilombudsmannen.

Manglende sitering i innledningen førte til at kandidaten ble kastet ut av universitetet i 2010, uten mulighet til å levere doktorgradsavhandlingen sin på nytt. Fakultetsstyret tok avgjørelsen om at han ikke skulle få en ny mulighet, og universitetsstyret støttet konklusjonen i 2012. Straffereaksjonen ble opprettholdt til tross for at anklagen om fusk ble redusert til grov uaktsomhet.*

Nå har Sivilombudsmannen vurdert saken, og kommet til at saken er feilbehandlet av universitetet. Det skulle vært Den sentrale klagenemda som skulle håndtert saken – ikke universitetsstyret. Universitetsstyret er nemlig å regne for samme organ, skriver UiBs avis På Høyden.

– Svært lettet

«Doktorandens klage bør derfor behandles på nytt av riktig klageorgan», slår Sivilombudsmannen fast, og konkluderer også med at sanksjonene i doktorgradsforskriftene ved UiB bryter med Universitetsloven: «De sanksjonene som er gitt, fremstår også som mer inngripende. Utestenging etter univl. §4-8 tredje ledd er begrenset til ett år, mens utestengningen i nærværende sak er for alltid,» skriver ombudsmannen.

– Jeg er svært lettet og veldig spent på hvordan saken vil ende. Nå har en uavhengig instans gått gjennom saken, og det er mitt inderlige håp at UiB vil tillate meg å arbeide med og levere inn avhandlingen min. Signalene fra Sivilombudsmannen er veldig positive og jeg er veldig takknemlig for at de tok saken min, sier kandidaten til På Høyden. For ham er en ny behandling av stor betydning.

– Nå står alt på vent. Jeg bor i Oslo, men er arbeidsledig. For tiden jobber jeg i et arbeidsmarkedtiltak, sier han.

Rektor: Skal se på rutinene

Mannens advokat, Alice Jervell, håper nå at Den sentrale klagenemda skal gi ham mulighet til å levere på nytt.

– Sivilombudsmannen slår fast at utestengingen ikke er hjemlet i loven og at det er alvorlig, sier hun. Hun peker også på at rutinene ved fakultetet nå er lagt om og at alle avhandlinger blir sjekket for plagiat med tekstgjenkjenningsprogrammet Ephorus før innlevering.

Rektor Sigmund Grønmo har orientert universitetsstyret om uttalen fra Sivilombudsmannen og sier at styret tar kritikken til etterretning..

– Med utgangspunkt i brevet fra Sivilombudsmannen vil vi gå nøye gjennom reglene våre på området. Vi skal studere brevet fra Sivilombudsmannen grundig, særlig med tanke på rutinene våre, seier Grønmo.

 

*Presisering: Denne saken er endret siden den først ble publisert. Endringen er gjort for å presisere at anklagen om bevisst fusk er redusert til grov uaktsomhet.