Forskere foretrekker å studere pene blomster
LUKK

Forskere foretrekker å studere pene blomster

Av Julia Loge

Publisert 14. mai 2021 kl. 12:06

Blå blomster med lang stilk og stor utbredelse er en forskningsvinner, viser forskning.

«Forskeres forskningsinteresser er ofte rettet mot karismatiske organismer, men å kvantifisere slagsider i forskning er utfordrende».

Slik åpner en nylig publisert artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Plants. Seks forskere har tatt for seg forskningen på blomster i Alpene og funnet ut at form og farge har vel så mye å si for hvilke planter forskerne studerer, som hvorvidt de er sjeldne eller viktige i økosystemene.

Det var Sveriges Radio som først omtalte studien.

Fritillaria involucrata er ikke er omtalt i noen studier. Foto: Accord H. Brisse/Wikimedia commons

Blomster og planter har blitt intenst forsket på siden den moderne vitenskapen ble til, og denne studien har tatt for seg 113 planter i en mye studert del av de italienske alpene, i tilsammen 280 artikler fra 1975 til 2020.

De fant ut at blå blomster blir aller mest studert, mens for eksempel Fritillaria involucrata, en stor brunaktig blomst ikke er omtalt i noen studier, den har også kort stilk, og ifølge studien foretrekker forskerne å studere blomster med lang stilk. I artikkelen kalles dette en «estetisk slagside».

Blomster med stor utbredelse ble også mer studert enn blomster med mer begrenset spredning, for eksempel dem som er tilpasset økologiske nisjer. Forskerne mener det er grunn til bekymring hvis denne slagsiden påvirker bevaringsstrategier og forsøk på å demme opp mot at arter dør ut.

  • Les også: