– Fusjon gir mer administrasjon
LUKK
Annonse
Annonse

- Fusjon gir mer administrasjon

Av Forskerforum

Publisert 24. april 2015

Den planlagte fusjonen ved NTNU vil kreve 530 nye administrativt ansatte, hevder forsker.

Fakta

Arbeidsgruppen skal levere sin rapport 18. desember og består av:

  • Janicke Stople, HR-direktør ved Universitetet i Bergen
  • Irene Sandlie, personaldirektør ved Universitetet i Oslo
  • Finn Ragnvald Huseby, personal- og organisasjonsdirektør ved Høgskolen i Hedmark
  • Gaute Storås, HR-direktør ved Høgskolen i Østfold

Bjørn Jamtveit, professor ved Universitetet i Oslo, har lenge samlet på statistikk fra alle nordiske universiteter og høyskoler. Ifølge hans tall er det lite å spare ved å fusjonere, tvert imot. Større enheter krever større administrasjoner per vitenskapelig ansatte, sier han i et intervju med Klassekampen i dag. Han har regnet seg fram til at det nye NTNU vil fordre 530 nye administrativt ansatte.

Landets største

Annonse

– Det trenger ikke skje, NTNU kan velge annerledes. Men om de greier det, vil det i så fall være veldig uvanlig, sier Jamtveit til avisen.

Leder av Forskerforbundet ved NTNU, Kristian Steinnes, sier det er viktig med en administrasjon som kan bidra med støtte.

– Men forskning og forskningsprosjekter er det kun forskerne selv som kan utføre, sier Steinnes, som ifølge Klassekampen er skeptisk til å øke støtteapparatet, på bekostning av den faglige aktiviteten.

– Ingen naturlov

NTNU vil bli landets største universitet etter fusjonen med høyskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund. Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, sier til avvisen at han håper man unngår en byråkratisk eksplosjon.

– Det er mulig Jamtveit har funnet en trend, men det er ikke en naturlov. Vi har en ambisjon om ikke å øke administrasjon som følge av fusjon. Vi skal ha en sunn balanse mellom vitenskapelig og administrativt ansatte. Så vil ikke jeg være blant dem som sier at færre i støttefunksjoner nødvendigvis er bedre. De administrativt ansatte støtter opp og hjelper til å hente inn midler utenifra, sier han.