– Fusjon gir mer administrasjon
LUKK
Annonse
Annonse

- Fusjon gir mer administrasjon

Av Forskerforum

Publisert 24. april 2015 kl. 09:27

Den planlagte fusjonen ved NTNU vil kreve 530 nye administrativt ansatte, hevder forsker.

Fakta

Arbeidsgruppen skal levere sin rapport 18. desember og består av:

  • Janicke Stople, HR-direktør ved Universitetet i Bergen
  • Irene Sandlie, personaldirektør ved Universitetet i Oslo
  • Finn Ragnvald Huseby, personal- og organisasjonsdirektør ved Høgskolen i Hedmark
  • Gaute Storås, HR-direktør ved Høgskolen i Østfold

Bjørn Jamtveit, professor ved Universitetet i Oslo, har lenge samlet på statistikk fra alle nordiske universiteter og høyskoler. Ifølge hans tall er det lite å spare ved å fusjonere, tvert imot. Større enheter krever større administrasjoner per vitenskapelig ansatte, sier han i et intervju med Klassekampen i dag. Han har regnet seg fram til at det nye NTNU vil fordre 530 nye administrativt ansatte.

Landets største

Annonse

– Det trenger ikke skje, NTNU kan velge annerledes. Men om de greier det, vil det i så fall være veldig uvanlig, sier Jamtveit til avisen.

Leder av Forskerforbundet ved NTNU, Kristian Steinnes, sier det er viktig med en administrasjon som kan bidra med støtte.

– Men forskning og forskningsprosjekter er det kun forskerne selv som kan utføre, sier Steinnes, som ifølge Klassekampen er skeptisk til å øke støtteapparatet, på bekostning av den faglige aktiviteten.

– Ingen naturlov

NTNU vil bli landets største universitet etter fusjonen med høyskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund. Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, sier til avvisen at han håper man unngår en byråkratisk eksplosjon.

– Det er mulig Jamtveit har funnet en trend, men det er ikke en naturlov. Vi har en ambisjon om ikke å øke administrasjon som følge av fusjon. Vi skal ha en sunn balanse mellom vitenskapelig og administrativt ansatte. Så vil ikke jeg være blant dem som sier at færre i støttefunksjoner nødvendigvis er bedre. De administrativt ansatte støtter opp og hjelper til å hente inn midler utenifra, sier han.