George Soros’ universitet flytter fra Budapest til Wien
LUKK

George Soros’ universitet flytter fra Budapest til Wien

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 10. desember 2019 kl. 12:43

Central European University ble drevet ut av Ungarn.

Central European University (CEU) i Budapest opprettet i november nytt campus i Wien i Østerrike. Universitetet ble grunnlagt av den ungarskfødte milliardæren George Soros, og har i lang tid vært under stort press fra myndighetene, som har ønsket det liberale universitetet nedlagt. I ungarske statligkontrollerte medier ble universitetet beskrevet som et falskt utenlandsk universitet som tilbød falske grader. Utenfor Ungarn har universitetet blitt beskrevet som et av regionens beste.

Tvunget ut

– Det er ikke noe annet universitet i Europa eller USA som har blitt tvunget ut på grunn av et politisk innfall fra en leder, sa CEUs rektor Michael Ignatieff i forbindelse med åpningsseremonien. Han var sterkt kritisk til at USA ikke har støttet det amerikanskeide universitetets kamp mot myndighetene, ifølge The Guardian.

CEU har vært under press fra ungarske myndigheter i årevis. President Viktor Orban og hans partifeller har vært sterkt kritisk til det amerikanskeide universitetet og har innført lover for å begrense handlingsrommet til universitetet. Nye reguleringer førte til slutt til at universitet mistet sin universitetsakkreditering i landet. For resten av det akademiske året vil ansatte og studenter måtte pendle mellom Wien og Budapest, men fra neste år vil 90 prosent av studentene få undervisningen sin i Wien. Noe forskning vil fortsette i Budapest.

Forhatt av myndighetene

Problemet for myndighetene er ansett å være at universitetet er opprettet av George Soros, som er kjent som en progressiv og liberal filantrop. Det har passet det nasjonalkonservative regimet til president Orban dårlig, som er blant dem som plasserer Soros i kjernen av en konspirasjonsteori om å ødelegge Europa med liberale verdier og økt innvandring. Myndighetenes offisielle forklaring på nedleggelsen er at det er en ren administrativ beslutning, skriver The Guardian.

Ungarn har tidligere fått kraftig kritikk for å kutte i forskning og høyere utdanning, og for å kutte spesifikke forskningsfelt som kjønnsforskning.

LES MER: