Går fra direktørjobb i Folkehelseinstituttet til ansvaret for 8,5 milliarder forskningskroner.
john_arne_rottingen_farge_2_ny_web
John-Arne Røttingen er forsker og lege, med bakgrunn som direktør i Folkehelseinstituttet. Foto: UiO

På en pressekonferanse i Forskningsrådets lokaler på Lysaker kl. 13 ble den nye administrerende direktøren presentert. John-Arne Røttingen som har bakgrunn som lege og forsker kommer fra stilling som områdedirektør for miljømedisin og smittevern ved Folkehelseinstituttet. Han har også være direktør i Nasjonalt kunnskapssenter.

Som direktør i Norges forskningsråd får han det øverste ansvaret for forvaltningen av et budsjett på ca. 8,5 milliarder kroner til forskningsformål.

– Bra person

I følge forskning.no får Røttingen får gode skussmål fra de som har arbeidet med ham tidligere.

– Forskningsrådet har vært heldige, de har fått en utrolig dyktig direktør med helt uvanlig arbeidskapasitet og kreativitet, et veldig godt valg, sier Magne Nylenna, direktør i Kunnskapssenteret i Folkehelseinstuttet, til forskning.no.

– Han er en veldig bra person, og en visjonær. Jeg oppfatter ham som en klartenkende person med brede kunnskaper om forskning og med stor gjennomføringsevne, sier Frode Vartdal, dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, hvor Røttingen er professor.

Må sikre uavhengig forskning

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, er også raskt ute med å gratulere den nye direktøren.

– Jeg vil gratulere Røttingen med nye, viktige oppgaver, og ønsker ham lykke til på vegne av norsk forskning. Røttingen er et godt valg. Han vil bidra til å løfte norsk forskning i årene som kommer, sier Olsen i en pressemelding.

Han gir Røttingen samtidig en oppfordring om å være tydelig på forskningens uavhengighet.

– Det tror jeg blir stadig viktigere i en verden der forskingen stadig er under press. Vi må hele tiden være tydelige på viktigheten av uavhengig forskning og jeg er derfor glad for at vi får en direktør i Forskningsrådet som er tydelig på dette området.