Lambda likevel?
LUKK

Lambda likevel?

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 13. mars 2013 kl. 10:26

Mens konflikten rundt nedbemanning eskalerer, lover kulturministeren penger til nytt Munch-museum.

lambda-likevel-


Munch-museet på Tøyen må nedbemanne mens det venter på beskjed om hva som skal skje med nytt museumsbygg.

Fakta
<

 

– Jeg er forventningsfull, og utålmodig etter å få lov til å bidra til at et nytt Munch-museum blir reist i Oslo, sier kulturminister Hadia Tajik til Dagbladet.

Ifølge avisen har kulturministeren fått nok av «Munch-sirkuset». Nå tilbyr hun statlige kroner i bytte mot at partene i Oslo kommune skal bli enige om lokaliseringen.

Tidligere i år ba kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) kulturministeren om statlig hjelp. Han sendte en søknad til Kulturdepartementet der han ba om økonomisk støtte og organiseringshjelp av både Munch-museet og det nye Deichmanske hovedbibliotek.

Krever granskning

Byråden har ikke klart å sikre politisk flertall for lokalisering og bygging av det omstridte nye Munch-museet. I mellomtiden har Munch-museet gått på en økonomisk smell, delvis på grunn av opptrapping frem mot et nytt museum, som ikke har blitt noe av. Internt på Munch-museet er det en pågående konflikt mellom ledelsen og de ansatte, som har blitt tilspisset etter at det ble kjent at museet må nedbemanne med 16 ansatte på grunn av de økonomiske overskridelsene.

Ifølge Aftenposten har personalet ved museet bedt Kommunerevisjonen å granske nedbemanningsprosessen. I forrige uke sendte ansatte ved Munch-museet en bekymringsmelding om situasjonen ved museet til Oslo kommune. Denne meldingen er nå underskrevet av 46 av museets ansatte.

I går ettermiddag ble det forfattet et nytt brev til Byrådsavdeling for kultur og næring, der de ansatte skriver at de er sterkt bekymret og ber om en ekstern gransking av museet.

Bytter penger mot flertall

Denne meldingen er så langt underskrevet av 23 personer. Avsenderne understreker at de ville få av gårde meldingen så raskt som mulig, og har derfor ikke fått kontaktet alle ansatte, skriver Aftenposten.
Fra politisk hold kan det imidlertid skje en ny utvikling for museets fremtid. Tajik vil nå kreve at kommunen sender en søknad med et politisk flertall i ryggen.

– Ved at Oslo kommune har henvendt seg til oss, så har de erkjent helt åpen at dette er en sak som de ikke klarer å løse på egen hånd. Men før vi kan bidra, må Oslo kommune sende inn en fullverdig søknad. Den søknaden vi har fått nå mangler flertall. Den har ikke demokratisk forankring i Oslo kommune, og i tillegg så mangler den noen rent tekniske detaljer som tomtekostnader og infrastruktur. Det må de få på plass, sier Tajik til Dagbladet.

Usikkert om lokalisering

Hvor et nytt museum skal ligge, vil Tajik ikke si noe om. Løftet om penger innebærer ikke at ministeren vil ta stilling til om det opprinnelige Lamda-forslaget skal bygges.

– Jeg tror det siste debatten om lokaliseringen av Munch-museet trenger, er at det dukker opp en person til som gir uttrykk for veldig sterke meninger om lokalisering. Det jeg gir uttrykk for er at staten veldig gjerne bidrar til er at museet blir bygget. Det eneste vi trenger nå, er at Oslo kommune henvender seg til oss med en søknad som det går an å behandle, sier hun.

18. mars skal hun og kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) møtes for å diskutere et nytt museum.