NMBU må kutte stipendiatstillinger for å betale strømregningen
LUKK

Strømkrisen:

NMBU må kutte stipendiatstillinger for å betale strømregningen

Av Julia Loge

Publisert 25. oktober 2022 kl. 11:45

Med en strømregning opp mot 90 millioner kroner må NMBU-rektor Curt Rice ta noen avgjørelser han «liker svært dårlig».

Til neste år kan Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) måtte betale 80 til 90 millioner kroner mer i strøm enn de har pleid å gjøre. For å få til det foreslår rektor Curt Rice å opprette en egen «usikkerhetsavsetning» i budsjettet for 2023.

Det finansieres blant annet ved å kutte 45 millioner kroner i oppussing av bygninger, 15 millioner kroner fra rammebudsjettene til fakultetene og 4,8 millioner kroner ved å planlegge fem færre stipendiatstillinger, i tillegg til å hente fra avsetninger og penger som ennå ikke var bundet opp.

– Jeg liker dette svært dårlig, jeg ønsker egentlig ikke å forsvare det, men alle må bidra, og her er det en mulighet.

Stipendiatstillinger får ikke lenger øremerkede midler

I statsbudsjetter for 2023 har regjeringen foreslått å fjerne øremerkingen av penger til stipendiat- og postdoktorstillinger.

Både Stipendiatorganisasjonene i Norge og Forskerforbundet er bekymret for om det betyr at penger som ellers ville vært brukt til stipendiater nå kan brukes til å dekke inn andre poster på budsjettet.

Curt Rice bekrefter at det er dette de nå gjør.

– Det er nettopp slik vi forstår det. Foreløpig tenker jeg at det er bedre å la være å ansette noen, for eksempel fem stipendiater, framfor å måtte vurdere nedbemanninger, sier Rice.

I 2021 var hadde NMBU 254 årsverk som doktorgradsstipendiater, ifølge tall fra Databasen for statistikk oom høyere utdanning.

Hvis det trengs mer penger, kan 11,7 millioner hentes fra støtte til utenlandsopphold og vitenskapelig utstyr. Hvis pengene ikke blir brukt, så går de tilbake til det de egentlig var planlagt for, står det i styredokumentene.

NMBU søker penger til strømsparing

– Det er kjipt dette her. Kan du også skrive: «Vi må ha hjelp med det grønne skriftet»? Vi gjør dette på grunn av strømkrisen, og den kommer til å fortsette hvis ikke vi kan gjøre bygninger mer effektive, og det har vi ikke råd til å gjøre alene, sier Rice.

I 2020 betalte NMBU 18 millioner kroner i strøm, da strømprisen lå på 30 øre per kWt. Men dersom strømprisen for 2022 blir 3,5 krone­r per kWt i år, må de ut med 81 millioner.

Anslagene for hvor mye ekstra NMBU må ut med i strømutgifter i 2023 har økt fra 40 millioner, til 80 millioner i september. Allerede da var Rice ute og ba om en ekstrabevilgning gjennom statsbudsjettet, men så langt har universitetene fått beskjed om at de må finne penger innenfor egne budsjetter.

NMBU har allerede søkt penger fra Enova og Forskningsrådet til et strømspareprosjekt, senket innetemperaturen til 19 grader, og de jobber med å redusere utelys, utevarme og ventilasjon i lokaler som ikke brukes noe særlig etter arbeidstid, ifølge styrepapirene.

  • Les også: