Pris til forskning på hvorfor forskere slikker på fossiler og på edderkopper som blir nekroboter
LUKK

Pris til forskning på hvorfor forskere slikker på fossiler og på edderkopper som blir nekroboter

Av Julia Loge

Publisert 15. september 2023 kl. 11:06

Årets IgNobel-priser er delt ut til forskning som får folk til å «le, og så tenke».

– Mens vi stelte i stand labben vår, la vi merke til en død, sammenkrøllet edderkopp i enden av en gang, sier Te Faye Yap fra Rice University i USA. – Aha-øyeblikket vårt var da vi fant ut at edderkopper bare har muskler som trekker sammen beina, men bruker hydraulikk for å strekke ut beina, skriver The Guardian.

Og dermed gikk de i gang med å bruke denne hydraulikken til å få den døde edderkoppen til å strekke ut beina, og så krøllet den beina sammen selv. Dette kunne de bruke til å gripe rundt ting, altså som en død robot, en nekrobot.

Forskerne ble nysgjerrige på hvorfor edderkoppen krøller sammen beina når den dør, og fant et bruksområde. Foto: Preston Innovation Laboratory.

Natt til fredag ble disse, og ni andre forskningsgrupper tildelt IgNobel-prisen for usannsynlig forskning.

Andre prisvinnere har undersøkt hvorfor forskere slikker på fossiler, eller følelsen som oppstår når et ord gjentas mange ganger, et hyperavansert toalett for å undersøke avføring, og hva som skjer i hjernen til folk som er skikkelig flinke til å snakke baklengs.

Japanske forskere fikk ernæringspris for å undersøke om elektriske sugerør endrer hvordan mat smaker. En gruppe har undersøk hvordan det påvirker studentene at underviseren kjeder seg, og en annen har telt opp nesehårene hos avdøde mennesker.

Psykologiprisen gikk til en gruppe fra USA som undersøkte hvor mange forbipasserende som tittet opp når en fremmed så opp, og fysikkprisen gikk til en gruppe europeiske forskere som målte hvordan ansjosens parring påvirker blanding av sjøvann.

Og hvorfor slikker forskere på fossiler? Jo, den våte overflaten får fossilene til å framstå tydeligere.

Å snuble over noko banebrytande
Les mer om forskere med flaks:
Å snuble over noko banebrytande