Reagerer på direktørens gullpakke
LUKK

Reagerer på direktørens gullpakke

Av Liv Rønnaug Lilleåsen

Publisert 14. februar 2018 kl. 15:15

UNN-direktøren gikk av etter trusselanklager, men har sikret seg millionlønn, lønn til han blir pensjonist og professorstilling ved Universitetet i Tromsø - finansiert av universitetssykehuset.

Konflikten mellom Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Helse Nord fører til mer bråk etter at UNN-direktørens sluttavtale ble kjent i dag. Ifølge NRK, som har fått tilgang til blant annet arbeidsavtalen, beholder Tor Ingebrigtsen lønnen på 1,9 millioner kroner ut året.

Deretter får han 85 prosent av lønnen frem til han pensjonerer seg og fra 1. januar 2019 går han rett inn i ny jobb som professor ved det Helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø – finansiert av UNN.

Det får en rekke helsepolitikere til å reagere, blant dem Kjersti Toppe (Sp) i helsekomiteen på Stortinget. Men også Forskerforbundets tillitsvalgt ved UiT, Olaf B. Styrvold.

UVANLIG: Olaf Bay Styrvold, lokallagsleder i Forskerforbundet UiT, mener avtalen er uvanlig. Han representerer den største fagforeningen ved universitetet med nærmere 1.000 medlemmer.

– Dette er veldig uvanlig, sier han til avisa Nordlys.

– Men det er jo UNN som skal betale for dette, så det må de selv svare for. Vi ønsker jo primært at slike stillinger skal lyses ut, selv om de gis som et gaveprofessorat.

– Må bedømmes av sakkyndig

Han mener en sakkyndig komité må vurdere kompetansen for å bli heltidsprofessor.

– Det er mulig å «kalle» egnede personer til vitenskapelige stillinger, men det må også skje ved at det utarbeides en betenkning for stillingen som definerer innhold og kvalifikasjonskrav. Så må han, som andre, bedømmes av en oppnevnt sakkyndig komité innenfor fagområdet hans.

Videre sier han til avisa at han kjenner andre tilfeller der det er gitt ekstern finansiering av et professorat, men de har alltid vært tidsbegrenset for at universitetet så har overtatt ansvaret for lønn.

Til Forskerforum sier Vivian Berg, UNN-hovedtillitsvalgt fra Forskerforbundet, at de i skrivende stund ikke kjenner saken godt nok til at de kan ta noen stilling til avtalen.

Sluttavtalen ble behandlet på et ekstraordinært styremøte 9. februar, samme dag som Tor Ingebrigtsen gikk av.

Bakgrunnen er den betente striden om hvorvidt Nordlandssykehuset Bodø skulle få utvidet sitt hjertebehandlingstilbud med et PCI-senter, hvor styreleder i Helse Nord, Marianne Telle mottok etter det hun og Helse Nord oppfatter som trusler fra Ingebrigtsen.

– Ønsker man endring må foretaksmodellen endres

Nestlederen i UNN-styret, Helga Marie Bjerke sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere avtalen med Ingebrigtsen nærmere. Men at dersom stortingspolitikerne mener slike sluttavtaler ikke er ønskelig, må de gjøre noe med foretaksmodellen.

Helseminister Bent Høie ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Ifølge avtalen forutsetter den at Ingebrigtsen jobber enten som rådgiver ved sykehuset i Tromsø eller som professor på universitetet i Tromsø (UiT). Det er Ingebrigtsen selv som ønsker å jobbe ved UiT.

Universitetssykehuset i Nord-Norge skriver i en epost til VG at det ikke er snakk om en etterlønnsavtale med Ingebrigtsen, men at han skal fortsette i et ordinært arbeidsforhold finansiert av UNN.

Det har ikke lyktes avisa å få en kommentar fra Tor Ingebrigtsen på kritikken mot sluttavtalen som han har inngått med UNN.

LES OGSÅ: