Regjeringen etablerer nytt universitetscampus i Hallingdal
LUKK

Regjeringen etablerer nytt universitetscampus i Hallingdal

Av NTB og Signy Grape

Publisert 5. september 2023 kl. 15:47

Regjeringen har besluttet å opprette et nytt campus på Gol i Hallingdal for Universitetet i Sørøst-Norge. 8 millioner kroner er satt av til etableringen.

– Et utdanningstilbud der folk bor er viktig for å utdanne fremtidens arbeidskraft og sikre et levende lokalsamfunn over hele landet. Campus Hallingdal skal bidra til nettopp dette. Mange gode krefter har jobbet godt sammen med et forslag om å skape en fysisk tilstedeværelse og et utdanningstilbud for Hallingdalsregionen på Gol, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).

Regjeringen foreslår at campus i Hallingdal skal ligge på Gol. Det skal tilhøre Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Ordfører Heidi Granli (Ap) i Gol kommune sier selv at hun er ekstremt glad for etableringen.

– Regjeringen satser på et prosjekt som kan være et godt eksempel på desentralisert studietilbud over hele landet, sier Granli.

I statsbudsjettet for 2024 foreslår regjeringen en varig økning på universitetets budsjett på 8 millioner kroner som skal bidra til finansiering og varig drift av den nye campusen.

Oppretter bachelorutdanning i folkedans på Rauland

Regjeringen har også besluttet å opprette bachelorutdanning i folkedans med ti studieplasser, som også vil tilbys av Universitetet i Sørøst-Norge, nærmere bestemt på studiested Rauland.

– På Universitetet i Sørøst-Norge Rauland har de jobbet lenge for en bachelorutdanning i folkedans sammen med hele folkedansmiljøet, og jeg er glad for at vi kan få på plass støtten allerede neste år, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) i en pressemelding.

Bakgrunnen for avgjørelsen er blant annet å verne om, bruke og forvalte folkedansen for folket, heter det videre i meldingen.

Kulturpolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet jubler over at det nye studiet har kommet på plass.

– Dette har folkemusikk- og dansemiljøet i hele landet vært opptatt av, og det er bra at disse studieplassene kommer nå. Vi må ta rekrutteringsbehovet og kunnskapsformidlingen innenfor folkedansen vår på alvor dersom vi ønsker at den skal forbli minst like vital, sier hun.

I 2024 er det satt av 1,1 millioner kroner til utdanningen. Når studiet er fullt opptrappet i 2027, vil utdanningen få 6,6 millioner kroner.

  • Les også: