Senterpartiet vil la museer rive seg løs
LUKK

Senterpartiet vil la museer rive seg løs

Av Julia Loge

Publisert 4. oktober 2021 kl. 12:13

Sammenslåing av museer er et av stridsspørsmålene under regjeringsforhandlingene.

– Det har vært snakk om å konsolidere ytterligere til enda større museumsorganisasjoner. Dette er Senterpartiet helt imot. Jeg synes også at vi bør se på muligheten for at enkelte museer skal kunne gå ut av konsolideringen, sier Sps kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen til Klassekampen.

Nå åpner hun for at museer som vil bryte ut skal kunne gjøre det uten å miste statsstøtte. Men Arbeiderpartiet vil heller slå sammen flere.

På 1990-tallet fantes det mellom 500 og 800 frittstående museer i Norge. I 2001 kom museumsreformen med store sammenslåinger. I dag er det 62 museer i det statlige museumsnettverket.

Både Klassekampen og Forskerforum har omtalt gnisninger og konflikter, for eksempel ved Musea i Sogn og Fjordane.

Les mer: Mer samarbeid før sammenslåingen

I vår, da regjeringen la fram Kulturmeldingen skrev Arbeiderpartiet, Høyre og Krf en felles merknad om at konsolideringen må fortsette for museer som fortsatt er fragmenterte og svake. Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen bekrefter at det standpunktet fortsatt gjelder.

Utredning: Foreslår halvering av antall museer

For fire år siden ba samtlige partier på Stortinget regjeringen «gjennomføre en helhetlig vurdering av museumsreformen». Evalueringen har ennå ikke kommet, men Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen håper den kommer med Sp i regjering.

Les også: