Sju ERC-stipender til forskere i Norge
LUKK
Annonse
Annonse

Sju ERC-stipender til forskere i Norge

Av Julia Loge

Publisert 10. desember 2019

Universitetet i Oslo har sikret seg over halvparten av stipendene, men også Høyskolen Kristiania har kommet med. Se listen her.

301 toppforskere fra Europa deler 600 millioner euro som Det europeiske forskningsrådet ERC delte ut i dag som konsolideringsstipend. Dette stipendet går til svært lovende forskere som har mellom 7 og 12 års erfaring etter at de ble ferdige med doktorgraden.

Aller flest stipender går til Tyskland (52), tett fulgt av Storbritannia (50) og Frankrike (43). 8 stipender går til forskere ved norske universiteter og høyskoler.

Annonse

De 300 forskerne er valgt ut blant over 2400 søknader, som betyr at 12 prosent får støtte. Ifølge ERC kommer stipendene antakelig til å generere rundt 2000 stillinger for postdoktorer, doktorgadskandidater og andre forskere i teamet til enkeltforskerne som får tildelt stipendene.

Elektronikk og informatikk ved NTNU og Kristiania

Ved NTNU har professor Dennis Meier og forskergruppen han leder fått 18,5 millioner til å utvikle verdens minste elektroniske nettverk. Pengene fra EU gjør det mulig å føye fem nye stillinger til de ti forskerne som allerede jobber sammen med Meier, som er professor ved Institutt for materialteknologi.

– Tidligere har vi greid å etterligne oppførselen til helt enkle elektroniske komponenter på atomnivå i eksperimenter som viser at det kan fungere. Nå er vi kommet så langt at vi kanskje kan lage nettverk, sier professor Dennis Meier.

Professor Andrea Arcuri ved Høyskolen Kristiania har fått 20 millioner kroner, som skal brukes til å forske på teknologier som finner feil i bedriftsprogramvare.

– Jeg utvikler teknologier fra kunstig intelligens-området til å teste slik programvare. Vi håper at arbeidet vil legge grunnlaget for testsystemer som kan lære og automatisk tilpasse seg typer av programvare som i dag ikke vil kunne ha noen automatiske løsninger, sier Arcuri i en pressemelding fra Høyskolen Kristiania.

Se listen over de norske mottakerne:

  • Andrea Arcuri – Høyskolen Kristiania: Using Evolutionary Algorithms To Understand And Secure Web/Enterprise Systems
  • Catherine Bradley – Universitetet i Oslo: Benedicamus No Musical And Poetic Creativity For A Unique Moment In The Western Christian Liturgy, C.1000-1500
  • Carl Henrik Knutsen – Universitetet i Oslo: The Emergence, Life, And Demise Of Autocratic Regimes
  • Hugo Lundhaug – Universitetet i Oslo: Storyworlds In Transition: Coptic Apocrypha In Changing Contexts In The Byzantine And Early Islamic Periods
  • Dennis Meier: Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet: Creating Building Blocks For Atomicscale Electronics
  • Wojciech Miloch – Universitetet i Oslo: 4DSpace: Integrated Study For Space Weather At High Latitudes
  • Johanna Olweus – Universitetet i Oslo: Outsourcing Cancer Immunity To Healthy Donors

I tillegg er Josef Kiendl ved NTNU oppført som stipendmottaker. Han har i mellomtiden gått over til en ny stilling i Tyskland, opplyser NTNU.

  • Les også: