Tidal truet med å saksøke NTNU
LUKK

Tidal truet med å saksøke NTNU

Av Julia Loge

Publisert 9. mai 2018 kl. 15:19

Beyoncé og Jay Zs selskap Tidal truet med å saksøke NTNU etter avsløring i Dagens Næringsliv.

Ifølge Dagens Næringsliv har strømmetjenesten Tidal manipulert lyttertallene til Beyoncé og Kanye West med 320 millioner falske avspillinger. Tidal eies blant annet av artistene Beyoncé, hennes mann Jay Z og Kanye West.

Tidal, som har hovedkontor i Oslo, benekter å ha manipulert strømmetall eller endret royaltyutbetalinger.

Repeterende mønstre

Avisen har fått tilgang til datalogger fra selskapet, som blant annet viser repeterende mønstre for når flere ekte brukere har hørt på musikken til disse artistene. Lyttertallene avgjør hvor mye en artist får betalt.

«I løpet av 24 timer skal hun ha hørt 251 «Lemonade»-sanger, tilsvarende hele albumet mer enn 20 ganger. Hun har hørt sangen «Hold Up» klokken 13.42.22, igjen 14.42.22, så igjen 15.42.22, på nytt 16.42.22 og så videre. Mønsteret gjentar seg på resten av sangene», skriver de om lytteloggen til en norsk student.

Truer med søksmål

På oppdrag fra DN analyserte en gruppe ved NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) loggene som viser når Tidals kunder skal ha lyttet til musikk. Det er deres programmer som har funnet 320 millionene falske avspillinger og knyttet dem til manipulasjon fra innsiden, heller enn datainnbrudd, skriver avisen.

I et brev fra Tidals advokat blir ledelsen ved NTNU truet med søksmål hvis de ikke trekker  CCIS’ rapport. Advokatene mener at NTNUs rapport bygger på gale forutsetninger. Tidal mener at dataene rapporten bygger på, er stjålet, at de er ufullstendige for de aktuelle periodene, at DN har endret dataene og har løyet til NTNU om dataenes opprinnelse og innhold, ifølge Dagens Næringsliv.

Ikke hørt noe mer

– Vi har analysert et anonymisert datasettt på oppdrag fra Dagens Næringsliv. Dette er regulert av en avtale mellom oss og DN, som alle andre oppdrag, forteller Nils Kalstad Svendsen, leder for NTNUs Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi, til Forskerforum.

– Da vi fikk henvendelsen fra Tidals representanter informerte vi dem om denne avtalen, utdyper han.

I svaret ber de Tidal om å kontakte avisen med spørsmål om dataene, og foreller om hvilke forutsetninger de hadde avtalt med dem.

– Vi har ikke hørt noe fra dem etter det svaret, sier Svendsen.

Les mer: