Ungarns regjering avskaffer kjønnsstudier

Av Jørgen Svarstad

Publisert 13. august 2018

Regjeringen sier det ikke er behov for kjønnsstudier, og pålegger derfor universitetene å slutte å tilby dette.

Forrige uke fikk de ungarske universitetene 24 timer på å kommentere et forslag fra den ungarske høyrepopulistiske regjeringen om at det fra nå av ikke lenger skulle undervises i i kjønnsstudier, skriver ukesmagasinet HVG. Kjønnsstudier har vært en stund vært utsatt for verbale angrep fra regjeringen.

Utdanningsministeren Bence Rétvári har tidligere uttalt at universitetsgrader være basert på vitenskap. Men kjønnsstudier er mer basert på ideologi enn vitenskap, og er derfor uegnet som universitetsstudier, mener han.

I en uttalelse sa talsmann Zoltan Kovacs for regjeringen forrige uke at det «ikke er noen dokumentert etterspørsel etter kandidater med kjønnsstudier på det ungarske arbeidsmarkedet». Og videre:

– Det er ingen økonomisk begrunnelse for studier som dette, og derfor har vi grunn til å anta at de ikke ble opprettet som svar på arbeidsmarkedsbehov, og heller ikke for å gi studentene ferdigheter som lett kan omsettes på arbeidsmarkedet, melder Fox News.

Det er i dag bare to universiteter som tilbyr kjønnsstudier i Ungarn.

Store kutt for universitetene

Viktor Orbáns regjering har blitt beskyldt for å gjøre ubotelig skade på forsknings- og utdanningssystemet i Ungarn. Times Higher Education skriver at  regjeringen har foretatt store kutt i antall studieplasser. Investeringene i forskning har blitt redusert med en femtedel siden 2010. Ungarn er nå det eneste landet i OECD som nå bevilger mindre penger til universitetsforskning enn før finanskrisen. Regjeringen ønsker istedet et mer «yrkesorientert» system der unge mennesker skal velge studieretning basert på det markedet etterspør.

I tillegg er et av Ungarns mest anerkjente universitet, Det sentraleuropeiske universitet (CEU) Budapest, truet av nedleggelse på grunn av en ny lov om høyere utdanning. Universitetet finansieres av milliardæren og filantropen George Soros, som har blitt utsatt for en hatkampanje fra den ungarske regjeringen.

Les også: