Publisert 25. oktober 2019 kl. 13:49
– Den norske politiutdanningen er verdenskjent, og den forvaltes godt. Dersom høgskolens autonomi overstyres, svekker man høgskolens akademiske status, sier Forskerforbundets lokallagsleder ved Politihøgskolen, Lillis Rabbing.
– Vil de beste forskerne søke seg til en politihøgskole som detaljstyres av politisk ledelse? spør hun.
Som Forskerforum tidligere har skrevet om, reagerer Forskerforbundets lokallag på regjeringens forslag om å kutte studentplasser i Oslo. Fagforeningen anklager regjeringen for å overstyre Politihøgskolens styrevedtak om å ta kuttene ved avdelingen i Stavern. Ifølge lokallaget er dette en form for overstyring som ikke har blitt gjort tidligere.
Fagforeningen er blant annet bekymret for Politihøgskolens høgskolestatus.
– Hvis høgskolen mister kompetent fagpersonell, er vi redd vi ikke kan innfri kravene som Nokut stiller for å opprettholde vår høgskoleskolestatus. Jeg tror ingen ønsker seg tilbake til etatsutdanningens tid, sier Rabbing.
Foruten hovedsetet i Oslo, har Politihøgskolen avdelinger i Bodø og Stavern. Ifølge rektor ved Politihøgskolen, Nina Skarpenes, har Oslo flere førsteprioritetssøkere enn de to andre studiestedene til sammen.
– De som tar politiutdanning fremover vil fortsatt få den utdanningen de skal ha, men det blir nok vanskeligere å komme inn med en konkurranse om 400 plasser, der kun i underkant av 100 studieplasser tilbys på studiested Oslo, sier Skarpenes.
I tillegg til det de kaller et politisk overtramp, mener Forskerforbundet at regjeringen nedprioriter politiutdanningen ved å redusere antallet politistudenter.
– Før antall politistudenter reduseres, bør det gjøres en grundig utredning om hva slags polititetthet som følger av politireformen, sier Rabbing.
Ifølge Rabbing er antallet politi i Norge lavt sammenlignet med andre europeiske land. Mens Norge har et mål om to politifolk per tusen innbyggere, økes bemanningen i Sverige fra to til tre politifolk per tusen innbyggere. Hun mener at et lavt tetthetstall forutsetter lokal forankring og tett kontakt med befolkningen.
– Vi er redd for at man kommer til et punkt der man likevel må øke antallet politistudenter. Hvis vi nedskalerer nå, før vi har vurdert fremtidig behov, risikerer vi å miste sentral fagkompetanse som vi vil ha behov for senere, sier hun.