Anklager om plagiat på kristen høyskole
LUKK

Anklager om plagiat på kristen høyskole

Av Forskerforum

Publisert 19. november 2015 kl. 09:13

En ansatt har anklaget to kolleger for å plagiere forskningsarbeid. Høyskolen får kritikk for håndtering av saken.

Fakta
<

De to kollegene NLA Høgskolen ble først felt av en internt oppnevnt komité, men senere frikjent av et offentlig granskingsutvalg, skriver avisen Dagen.

Saken begynte å rulle i februar 2014. Granskingsutvalgets rapport ble publisert 8. september i år. Ifølge Dagen har saken skapt og skaper fremdeles uro blant ansatte. De to innklagede medarbeiderne har sagt opp sine stillinger ved NLA Høgskolen. Høyskolen har ca. 2000 studenter og 200 ansatte fordelt på tre studiesteder: NLA Høgskolen Bergen, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand og NLA Høgskolen Staffeldtsgate i Oslo.

Utfordrende konflikt

Rektor Erik Waaler sier til avisen at saken har vært krevende.

– Det er utfordrende å håndtere en konflikt mellom medarbeidere, sier Waaler som tar Granskningsutvalgets konklusjon til etterretning.

– Den sier at de innklagede ikke har brutt med god vitenskapelig praksis. Det har vi lagt til grunn for vår videre behandling av saken, sier han til Dagen.

Noe av årsaken til de sprikende konklusjonene fra den interne og den eksterne granskingen skyldes bruk av ulikt regelverk, ifølge rektoren. Den internt oppnevnte komiteen tok utgangspunkt i åndsverksloven og retningslinjene fra Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (NESH). Ifølge Granskingskomiteens rapport er det forskningsetikkloven som skal anvendes i slike saker. Granskingsutvalget mener den internt oppnevnte komiteen har hatt et uriktig utgangspunkt for utvalget av dokumenter.

Kritikk for håndtering

I rapporten fra Granskningsutvalget heter det at de «konkrete kollegiale utfordringene i betydelig grad har eskalert som følge av måten saken har blitt håndtert på ved institusjonen». Blant annet står det at «de innklagede ikke har hatt reell mulighet for å ivareta sine interesser i saken».

– Vi kan dessverre ikke uttale oss om personalsaker eller personalhåndtering, svarer Waaler på Dagens spørsmål om ledelsen tar selvkritikk for sin håndtering av saken.

Han understreker imidlertid at høyskolen har vedtatt et nytt reglement for forskningsetikk og at ledelsen har samarbeidet tett med verneombud og fagforeningene om saken. Partene anser saken for avsluttet.