Flest menn vil bli rektor
LUKK

Flest menn vil bli rektor

Av Forskerforum

Publisert 23. februar 2015 kl. 09:35

Det siste halvåret har det blitt utlyst fem rektorstillinger ved landets høyskoler. Få kvinner har søkt.

flest-menn-vil-bli-rektor


Det gjøres så godt som ingen helhetlige eller grunnleggende tiltak for å endre kjønnsbalansen på høyere nivå i universitets- og høyskolesektoren, mener Cathrine Egeland.

Fakta
<

De siste årene kjønnsfordelingen blant universiets- og høyskolerektorene i Norge vært relativt jevn. Av 27 rektorer ved statlige institusjoner er 13 kvinner. Det kan imidlertid forandre seg med nyansettelser og fusjoner, skriver høyskoleavisen Khrono. Av 28 søkere til de 5 ledige toppjobbene det siste halvåret er det bare 7 kvinner.

Både Høgskolen i Sogn og Fjordane (HiSF), Høgskolen i Hedmark (HiHE), Høgskolen i Lillehammer (HiL) og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har hatt kvinnelige rektorer den siste tiden, men det er langt fra sikkert at de kommer til å fortsette å ha det fremover.

– Ikke overraskende

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus er 4 av 13 søkere kvinner.

Åse Løkeland fra HiSF blir fra 1. august 2015 erstattet av en mann, Rasmus Stokke. Ved Høgskolen i Lillehammer er det bare menn som har søkt om å få overta etter Bente Ohnstad. Ved Høgskolen i Hedmark er dagens rektor Lise Iversen Kulbrandstad. Ifølge Østlendingen er én kvinne blant de tre søkerne.

Høgskolen i Nord-Trøndelag er den siste av de fem skolene som har ansatt rektor. De har valgt å gi Steinar Nebb en ny periode, til fordel for prorektor Hanne Solheim Hansen som var den eneste andre søkeren.

– Det er ikke overraskende tall, og heller ikke en ny trend. Det har alltid vært slik i universitets- og høyskolesektoren (UH). Kjønnsubalansen blant rektorsøkerne avspeiler ganske godt kjønnsubalansen på toppnivået i sektoren i dag, sier forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet Cathrine Egeland.

– Tilfeldig

Hun mener det gjøres lite for å endre skjevdelingen på toppnivå i sektoren.

– Det gjøres så godt som ingen helhetlige eller grunnleggende tiltak for å endre dette. Forskningsrådet har et program som heter Balanse som skal støtte opp under tiltak, som skal sikre flere kvinner i toppledelsen på universitetene og høgskolene, det gjøres lite av konkret eller systematisk karakter utover dette, sier Egeland.

Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Lise Iversen Kulbrandstad, mener på sin side at det er en tilfeldighet at det jevnt over er så få kvinnelige søkere.

– Jeg tror det er tilfeldig. Akkurat nå har fire av åtte universiteter og ti av 20 statlige høgskoler kvinnelig rektor. Det eneste som er klart av bytter så langt, er ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, der en mann erstatter en kvinne. Resten får vi vente med å kommentere til vi ser hvem som blir ansatt, sier hun til avisen Østlendingen.