Vurderer ankeinstans for forskningsjuks
LUKK

Vurderer ankeinstans for forskningsjuks

Av Forskerforum

Publisert 11. november 2014 kl. 10:17

Kunnskapsdepartementet vurderer endringer i hvordan universiteter og høyskoler håndterer forskningsjuks.

Fakta
<

Universiteter og høyskoler har svært ulik praksis for håndtering av saker om forskningsjuks. Det viser en oversikt Kunnskapsdepartementet har fått utarbeidet, skriver universitetsavisen På Høyden.

Halvparten har retningslinjer

Departementet har bedt institusjonene om å svare på seks spørsmål om retningslinjer og praktisering av loven om forskningsetikk.

Av totalt 33 universiteter, vitenskapelige høyskoler, kunsthøyskoler og statlige høyskoler, har 24 svart på departementets spørsmål, mens 9 høyskoler ikke svarte innen fristen.

Alle universiteter og statlige høyskoler skal ha et eget regelverk for håndtering av forskningsetiske spørsmål. Til tross for det er det bare 13 av de 24 institusjonene som svarte som har laget retningslinjer. Det gjelder ikke bare små høyskoler, men også et universitet som NTNU, skriver På Høyden.

Ikke alle har klageadgang

Ifølge loven har institusjonene selv det primære ansvaret for å behandle påstander om vitenskapelig uredelighet. Samtidig kan Nasjonalt utvalgt for gransking av redelighet i forskning (Granskingsutvalget) behandle saker om forskningsjuks. Men resultatet kan bli ulikt. Hvis man blir dømt lokalt, er det ikke sikkert at man får noen ankemulighet, mens hvis man dømmes av Granskingsutvalget, kan man anke, skriver På Høyden.

– Ut fra svarene vi har mottatt, har vi tolket det som at enkelte institusjoner ikke har klageadgang på uttalelser om vitenskapelig uredelighet. Dette gjelder blant andre UiO, UiB og UiS, skriver Kunnskapsdepartementet etter gjennomgangen av svarene.

Nasjonal ankeinstans

KD ser nå på muligheten for å etablere Granskingsutvalget som ankeinstans for avgjørelser truffet lokalt. Granskingsutvalget fungerer i dag som en «nasjonal ressurs» for institusjoner, bedrifter eller oppdragsgivere i behandling av saker om uredelighet i forskning. Utvalget presiserer at det er et supplement til lokal behandling og at det vil være uheldig om utvalget også blir ankeinstans.

Samtidig vurderer departementet om institusjonene skal gis plikt til å varsle Granskingsutvalget om alle saker vedrørende forskningsjuks. I dag praktiserer dette også ulikt av institusjonene.

Departementet varsler at det sannsynligvis vil sende ut forslag om endring av loven på høring til våren.