Av Julia Loge
Publisert 6. oktober 2020 kl. 13:55
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 legges fram 7. oktober kl. 10, og som vanlig er noen av de beste nyhetene lekket i forkant.
I fjor hadde forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø lovet bort over 200 millioner kroner allerede før statsbudsjettet ble lagt fram. I år er listen litt kortere:
Men også andre departementer fordeler penger til forskning og høyere utdanning:
Til sammen foreslår regjeringen å bruke 40,9 milliarder kroner på forskning og utvikling (FoU) på tvers av departementene, opplyser stortingsrepresentant Marianne Synnes Emblemsvåg (H) til Forskerforum.
I statsbudsjettet for i år foreslo regjeringen å bruke 38,9 milliarder kroner på forskning og utvikling. Hvis man også regner inn skattefunnordningen, som gir næringslivet skatteletter for FoU, ble totalsummen 43,2 milliarder kroner i 2020-statsbudsjettet.
Det vil si at regjeringen foreslår å øke FoU-utgiftene med 5,14 prosent.
I tillegg har kultuminister Abid Raja (V) vært i Bergen og lovet en ny krisepakke til museene:
Med statsbudsjettet for 2020 kunne regjeringen vise fram økte tildelinger til forskning og høyere utdanning, men alt i alt ble veksten for den delen av budsjettet lavere enn den samlede veksten. Forskerforbundets leder, Guro Elisabeth Lind, håper trenden snur i år.
– Vi ser hvor avhengig vi er av sterke forskningsmiljøer når krisen treffer. Det er ekstra viktig å satse på dette nå, sier Lind.
Det aller viktigste for fagforeningen hun representerer, er å stoppe de såkalte effektiviseringskuttene. Disse innebærer at alle statlige virksomheter, også universiteter og høyskoler, får årlige kutt i budsjettene sine på mellom 0,5 og og 0,7 prosent.
– Dette er en krevende pandemi. Det har vært kuttet seks år på rad, så i universitets- og høyskolesektoren har de samlede kuttene passert 1,3 milliarder. Pandemien har ført til både inntektstap og ekstraordinære utgifter, samt et rekordstort studentopptak. Vi forventer en kuttpause nå, sier Lind.
Men Sigrun Gjerløw Aasland i Tankesmien Agenda tror ikke det kommer en kuttpause i regjeringens forslag.
– Jeg er redd universitetene må forvente en videreføring av regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform, selv om dette er en måte å spare penger på som er svært lite målrettet, sier Aasland. – Dersom målet er å kutte kostnader, ville det være bedre å gå i dialog med lærestedene om hvor det er mulig, og tenke i et lengre perspektiv, fortsetter hun.
Lind mener også at museer og forskningsinstitutter må prioriteres. Koronahåndtering alene får 25 milliarder i regjeringens budsjett, og ifølge Aasland er det mange sterke søknader til ekstrabevilgninger, ikke bare fra forskning og høyere utdanning.
– Det ville ikke overraske meg om flere områder opplever kutt i dette budsjettet, men det er for tidlig å stramme til nå. Tvert imot trenger vi å stimulere økonomien der det er mulig, og omstillingsoppgavene har ikke blitt noe mindre.
Aasland anbefaler undervisningsstedene å vise at de er med på regjeringens satsning på livslang læring.
– Fremover vil det nok være lurt av universiteter og høyskoler å vise vilje til å bidra i helt nødvendige kompetanseløft i norsk arbeidsliv, her har mange universiteter en vei å gå med å utvikle korte moduler tilpasset voksne folk i jobb.