Dette kommer i statsbudsjettet
LUKK

Dette kommer i statsbudsjettet

Av Julia Loge

Publisert 2. oktober 2019 kl. 13:33

Statsråd Iselin Nybø har lovet vekk over 200 millioner kroner til forskning og høyere utdanning allerede før statsbudsjettet for 2020 legges fram. Forskerforbundet håper regjeringen gjør som i Danmark og fjerner effektiviseringskuttet.

– Ingen av lekkasjene så langt har vært på vår innspillsliste, sier Dag Rune Olsen, leder for Universitets- og høyskolerådet og rektor ved Universitetet i Bergen.

I løpet av kommunevalgkampen fartet forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø land og strand rundt med små drypp fra regjeringens budsjettkonferanse og neste års statsbudsjett. Nesten hver dag kom det nye presseoppslag. Noen studieplasser til Stavanger, oppstartsbevilgning til Oslos etterlengtede vikingtidsmuseum og 15 millioner til polarforskning. (Se hele listen nederst i saken).

Forventer ikke vekst

Dag Rune Olsen regner ikke med at det kommer nye overraskelser når finansminister Siv Jensen legger fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.

– Vi legger til grunn at statsbudsjettet skal bli et rimelig nøkternt statsbudsjett både for UiB og sektoren, og jeg forventer verken vekst eller større budsjettmessig omlegging. Regjeringen får pepper fra økonomisk hold som sier at det brukes for mye penger, men vi håper at regjeringen finner midler til å finansiere det som er viktigst i for samfunnet framover, i en omstillingsfase, nemlig forskning og utdanning, sier Olsen til Forskerforum.

Som rektor har han selvsagt levert inn en ønskeliste til Nybø, men det han er mest spent på, det er hvor mye de andre departementene vil gi til forskning og innovasjon innenfor sine felt.

– Hele statsbudsjettet bør ha en profil som går på kompetanse, sier Olsen.

I år presenterer Siv Jensen statsbudsjettet som finansminister i en flertallsregjering, og budsjettet kommer dermed ikke til å være gjenstand for forhandling på samme måte som i fjor og tidligere år. Bildet er fra da årets budsjett ble lagt fram. Foto: Aksel Kjær Vidnes.

Ønsker å kutte kutt

– Jeg sier bare: Gjør som Danmark, sier Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet.

Den danske regjeringen har nemlig foreslått å skjerme høyere utdanning fra den danske versjonen av effektiviseringskutt, i sitt forslag til statsbudsjett. Men i Danmark er det mindretallsregjering, så det er ikke sikkert forslaget blir vedtatt.

– Vi har snakket om ABE-kuttene mange ganger, for det er lenge siden det bare var administrative kutt, nå går det ut over forskning og undervisning, sier Lind.

Nå tør hun å håpe på en endring, for i regjeringserklæringen fra januar står det at regjeringen skal vurdere om kuttene skal målrettes.  

Lind håper også på at budsjettet rommer 10 millioner kroner til en utredning om hvordan man kan få de aller mest talentfulle til å søke seg til forskning.

Håper på fullfinansiert lærerreform

Det største ønsket for Petter Aasen, rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, er at regjeringen fullfinansierer det femte studieåret på den nye grunnskolelærerutdanningen før 2021, slik at universitetene skal slippe å betale dette selv.

Han forteller også til Forskerforum at han har bedt om at finansieringskategoriene endres for flere studier, som optikterutdanning og maritim profesjonsutdanning.

Lekkasjer:

Universiteter og høyskoler

  • 10 studieplasser i grønn vekst til Nord universitet
  • 5 millioner til kvalitetsarbeid ved Nord universitet
  • 5 millioner til sør- og lulesamisk lærerutdanning ved Nord universitet
  • 40 millioner til planlegging av NTNUs campus på Gløshaugen
  • 35 millioner i oppstartsbevilgning til nytt vikingtidsmuseum ved UiO
  • 55 millioner til planlegging av Ocean Space Center i Trondheim
  • 15 studieplasser og tre rekrutteringsstillinger i helse til UiS
  • Åpner for Lånekassestøtte til dem som studerer under 50 prosent
  • 41 millioner til tilleggslån for voksne som studerer
  • 15 millioner til polarforskning
  • 4 millioner til studentutveksling for land i Arktisk råd

Museer

  • 10 millioner ekstra til Jøssingfjord vitenmuseum i Dalane folkemuseum.
  • 3 millioner til kompetanseverksted ved Follo museum (Museene i Akershus)
  • 15,2 millioner til Nye Sunnhordlandstunet ved Sunnhordland museum
  • 22 millioner til sikrings og formidlingsbygg over tungtvannskjelleren på Vemork i Norsk industriarbeidermuseum
  • 4 millioner kroner til rehabilitering av Bryggens museum i Bergen
  • 5 millioner ekstra til driftsbudsjettet for krigsseilermuseet D/S Hestmanden

Kilde: Museumsnytt